Турция продължава да блокира новия отбранителен план за страните от Източна Европа, по-специално за балтийските държави и Полша, въпреки споразумението в Лондон миналата година между турския президент и съюзнически лидери. Това заявиха трима дипломати и френски представител от отбраната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дипломатите заявиха, че макар Анкара да е одобрила плана, тя не позволява на военачалниците на НАТО да го активират.

"Турция отказва да приеме тези планове, ако ние не признаем ПКК ("Кюрдската работническа партия") за терористично формирование", казаха те, визирайки кюрдски групировки в Турция.

Сирия, които Анкара разглежда като разклонения на една и съща терористична организация.

"Ние казваме не. Трябва да проявим солидарност към съюзниците на изток и е неприемливо да се блокират тези планове", добавиха източниците на Ройтерс.

Анкара осъди "мрачната и необяснима" политика на Франция в Либия

Турция реагира днес остро на френските критики към нейната роля в Либия, като каза, че те отразяват "мрачната и необяснима" политика на Франция към Либия и обвини съюзника си в НАТО, че изостря кризата с подкрепата си за силите на Халифа Хафтар, предаде Ройтерс.

Франция заяви вчера, че иска в НАТО да бъде обсъдена засилващата се "агресивна" роля на Турция в Либия. Париж обвини Анкара, която подкрепя международно признатото правителство Триполи, че нарушава оръжейното ембарго на ООН и подкопава усилията за уреждане на конфликта.

"Подкрепата, която Франция е оказвала на пучиста и пирата Хафтар, който иска да наложи авторитарен режим чрез сваляне на законното правителство и открито обявява, че не желае политическо решение, е изострила кризата в Либия", заяви турското външно министерство. "Неприемливо е съюзник от НАТО да се държи по този начин" и всъщност безпокойство трябва да будят "мрачните връзки на Франция", заяви турското външно министерство.

Т.нар. Либийска национална армия на генерал Хафтар се подкрепя от ОАЕ, Русия и Египет. Франция твърди, че не помага на Хафтар, но в миналото му е оказвала помощ в борбата с въоръжени ислямисти. Освен това Париж се въздържа от критики към държавите, които открито го подкрепят, но нееднократно е критикувал поведението на Анкара, отбелязва Ройтерс.

Днес в интервю за вестник "Кроа" френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан отново заяви, че Париж не взима ничия страна в либийския конфликт, но каза, че Турция застрашава европейската сигурност, като изпраща в Либия сирийски бойци.