По-високи оценки на матурите след края на дистанционното обучение отчетоха от МОН. По български език и литература средният успех е 4,20 при 4,06 през миналата година. Повишил се е резултатът по общо 9 предмета, като най-висок е успехът по немски език. Най-добри резултати показват учениците от София и Смолян, а на опашката е Силистра.

С най-висок резултат за поредна година е 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов". За първи път имаме ученичка с четири шестици на матурите - Десислава Илиева от СМГ. Тя е държала български език, математика, химия и биология, последните два изпита на матурите по желание.

Още 7 ученици са с по три шестици, като почти при всички един от изпитите по избираем предмет е математика. Тази година няма ученици с нулев резултат. Двойките също са сравнително малко, с изключение на географията.

Все повече ученици пишат по последния модул, който включва интерпретативно съчинение или есе - 79,31 на сто. Повечето са избрали есето. Около 5 на сто пък просто са преписали дадения им текст, който тази година бе "Чорба от греховете на отец Никодим". От МОН заявиха, че от 2022 г. скалата за преобразуване на точките в оценки ще бъде променена. В момента двойка се пише за 22 точки.