Бившият правосъден министър и настоящ съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов е изпратил официално писмо до финансовия министър Владислав Горанов, в което настоява Горанов да разпореди на НАП да покаже резултатите от ревизиите на компанията "Лукойл", правени през последните години. Писмото е публикувано и във фейсбук страницата на Иванов. 

За какво става дума? 

Христо Иванов припомня на финансовия министър, че в обществото отдавна витаят съмнения, че "Лукойл" си е спестила един милиард лева от корпоративни данъци за времето, в което оперира в България чрез т. нар. трансферно ценообразуване, при което най-просто казано заради данъчни цели печалбата на групата или дивидентите се прехвърлят там, където облагането е най-изгодно. 

Именно поради тази причина "Демократична България" е поискала от НАП през 2018 г. ревизионните актове на дружеството от края на декември 2016 г. и от средата на 2017 г. Именно НАП е извършила тези проверки, а самото искане е направено през програмата за достъп до обществена информация. 

Оказва се, пише в писмото си Иванов, че малко след подаването на заявлението, НАП е отказала достъп и по двете точки на основание на един конкретен член от Закона за достъп до обществена информация - "исканата информация е класифицирана информация или друга защитена тайна..."

Този отказ е обжалван и през 2019 година Административният съд в София го е отменил. Сагата обаче продължава с обжалване от страна на НАП. Делото отива във ВАС, който оставя жалбата без разглеждане, тоест от НАП вече са били задължени да представят информация. 

"Вместо да изпълни съдебното решение и да ни предостави исканата информация, НАП отново ни отказа достъп с решение № РЦУ-16/ 24.02.2020 г.", пише в писмото си Иванов. 

Следва ново обжалване, но междувременно, припомня бившият правосъден министър, "в публичното пространство станаха известни действия на държавни институции (КЗК, прокуратурата) и изявления на политически лица от управляващата коалиция, които показват промяна в отношението към “Лукойл” и г-н Валентин Златев". Тук Иванов има предвид действията на управляващите от последните месеци. Близо година след като Валентин Златев беше отстранен като директор на "Лукойл", властта започна атака срещу компанията, като първо прие решение, с което беше разцепен данъчният склад на "Лукойл". Той беше разделен на седем отделни, бяха задължени и да сложат нови и адекватни измервателни уреди. Инвестицията, която се наложи да направи компанията, беше за над 200 милиона лева. Малко по-късно пък стана ясно, че ще се създава Държавна петролна компания, която да има собствени данъчни складове и която ще осигурява достъп за всички, които искат. Ударът е директно срещу "Лукойл", защото от години обществена тайна е, че именно тази фирма е практически монополист на пазара. 

"След като ГЕРБ с години не въвеждаше необходимите измервателни уреди във всички възможни точки на пренос и съхранение на горива - нещо, за което покойният Ваньо Танов настояваше още през 2015 г., настоявали сме и ние от "Демократична България" - изведнъж Народното събрание направи и това."

Иванов продължава с предположението, че вероятно тази сага ще завърши с повдигане на обвинения за неплащане на данъци (бел. ред. - Валентин Златев вече беше извикан на разпит в прокуратурата), която, по думите на Иванов, щяла да бъде "абсолютна изненада за Вас, г-н министър, за премиера Борисов и за депутатите от ГЕРБ."

"Виновен ще се окаже някой треторазреден служител, шефката на НАП ще получи ново повишение на заплатата, а Вие отново ще твърдите, че нищо не сте знаел, не сте могъл да знаете и не е било във Вашите задължения да знаете (все едно през цялото време сте бил министър на туризма...)"

Именно поради тази причина Христо Иванов днес призовава Владислав Горанов да спести "поредно интелектуално унижение за цялата нация и още една демонстрация на тотално политическо безочие" и да разпореди на НАП да публикува исканите документи. Като допълнение се казва, че особен интерес представлява ревизионен акт от 2017 г., издаден на "Лукойл Бургас" АД. 

"След като вече прокуратурата явно има политическата поръчка да започне да си “причинява четенето” на материали, свързани с г-н Златев и “Лукойл”, предполагам, че тези документи биха били от интерес и за нея."

Христо Иванов пише и че използва случая да припомни на Горанов, че "Демократична България" очаква неговата оставка заради непоемането на отговорността за несъбирането на 700 млн. лв. от контролираните от Васил Божков хазартни оператори. 

"А вероятно и от други. Никой министър не може да остане на поста си след подобно разкритие, дори и да оставим настрана съмненията в прокарване на лобистко законодателство, назначаването на два състава на Комисията по хазарт, включващи очевидно неспособни към самостоятелни решения хора, и оказването на конкретно влияние върху тях от Ваша страна.

Ако Вие нямате достойнство, България има!"

Ето и цялото писмо на Христо Иванов:

ДО
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-н министър,

В продължение на години се трупат съмнения дали държавата събира всичките си вземания от вноса, производството и търговията с горива. Това включва множество въпроси дали законодателството и работата на контролните органи в тази област защитават обществения интерес и честната конкуренция или обслужват привилегировани оператори, включително като част от корупционни схеми.

Тези въпроси засягат много институции и много икономически субекти, но вероятно най-важният им елемент е третирането на “Лукойл” от подчинената Ви НАП. Конкретно, съмненията се отнасят за над един милиард лева спестен данък корпоративно облагане, чрез използването на т.нар. трансферно ценообразуване.

Ето защо, ние си поставихме за цел да изясним какви са констатациите на НАП по този въпрос и със заявление с вх. № 01-00-5/04.06.18 г. поискахме от НАП достъп до обществена информация за:

ревизионни актове на НАП, издадени на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, с № Р-29-1300396-РО-001/02.12.16 г. и № Р-29002915004912-РО-001/06.06.17 г.;
ревизионни актове на НАП през периода 2006-2011 г., вкл. относно ревизии по чл. 110 от ДОПК, издадени на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД.

С решение № РЦУ-76/15.06.18 г. НАП ни отказа достъп до обществена информация и по двете точки от заявлението на осн. чл. 37 ал. 1 т. 1 и т. 3 вр. чл. 2 ал. 5 от ЗДОИ. Ние обжалвахме този отказ и със свое решение № 1349/05.03.2019 г., по адм. дело № 7701/2018 г. Административен съд София - град отмени отказа на НАП. НАП обжалва това решение пред Върховния административен съд и последният със свое определение № 8803/ 11.06.2019 г. остави без разглеждане касационната жалба на НАП.

Вместо да изпълни съдебното решение и да ни предостави исканата информация, НАП отново ни отказа достъп с решение № РЦУ-16/ 24.02.2020 г.

Ние обжалваме и този (повторен) отказ на НАП. Същевременно, в публичното пространство станаха известни действия на държавни институции (КЗК, прокуратурата) и изявления на политически лица от управляващата коалиция, които показват промяна в отношението към “Лукойл” и г-н Валентин Златев. След като ГЕРБ с години не въвеждаше необходимите измервателни уреди във всички възможни точки на пренос и съхранение на горива - нещо, за което покойният Ваньо Танов настояваше още през 2015 г., настоявали сме и ние от Демократична България - изведнъж Народното събрание направи и това.

Ако съдим по досегашната практика - това вероятно е предвестник на големи “разкрития” за неплащане на данъци, които ще се превърнат в абсолютна изненада за Вас, г-н министър, за премиера Борисов и за депутатите от ГЕРБ. Виновен ще се окаже някой треторазреден служител, шефката на НАП ще получи ново повишение на заплатата, а Вие отново ще твърдите, че нищо не сте знаел, не сте могъл да знаете и не е било във Вашите задължения да знаете (все едно през цялото време сте бил министър на туризма...)

За да си спестим това поредно интелектуално унижение за цялата нация и още една демонстрация на тотално политическо безочие, Ви призовавам да разпоредите на НАП да изпълни съдебното решение и да публикува исканите от нас документи. Особен интерес биха представлявали констатациите, съдържащи се в ревизионен акт на НАП P-29002915004912-P0-001/06.06.2017, издаден на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД. След като вече прокуратурата явно има политическата поръчка да започне да си “причинява четенето” на материали, свързани с г-н Златев и “Лукойл”, предполагам, че тези документи биха били от интерес и за нея.

Използвам случая да припомня, че очакваме Вашата оставка като минимална форма на поемане на отговорност за това, че сте допуснал поне 700 милиона лева от такси да не бъдат събрани от контролираните от г-н Васил Божков хазартни оператори. А вероятно и от други. Никой министър не може да остане на поста си след подобно разкритие, дори и да оставим настрана съмненията в прокарване на лобистко законодателство, назначаването на два състава на Комисията по хазарт, включващи очевидно неспособни към самостоятелни решения хора, и оказването на конкретно влияние върху тях от Ваша страна.

Ако Вие нямате достойнство, България има!

Христо Иванов,
(Един маргинал)

София, 18.06.20 г.