Беларуският президент Александър Лукашенко обвини днес Москва и Запада, че се опитват да дестабилизират страната му, предаде Франс прес и отбеляза, че това става ден след ареста на опозиционер на фона на кампания срещу потенциалните съперници на Лукашенко за президентските избори през август.

"Днес всички геополитически интереси са съсредоточени върху Беларус, както на Запада, така и на Изтока", заяви Лукашенко на правителствено заседание, цитиран от ТАСС и БТА."Наблюдавайки ситуацията в последните дни, виждам, че определени сили се активизират, разклащайки положението в страната."

Той увери, че властите са успели да попречат на мащабен план за дестабилизиране на Беларус и организиране на масови протести от рода на Майдана в Киев.

Маските бяха свалени и то не само на някои марионетки у нас, а и на кукловодите им отвъд пределите на Беларус, подчерта Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Президентът направи това изявление след задържането вчера на опозиционера Виктор Бабарико, обвинен в измама и пране на пари, както и на сина му Едуард, който е обвинен в неплащане на данъци.

Бабарико, бивш директор на местното подразделение на руската "Газпромбанк", обяви намерението си да се състезава с Лукашенко на президентските избори на 9 август. Определяйки се като защитник на предприемачите, той се впусна в президентската кампания, критикувайки икономическата система, която до голяма степен се контролира от държавата и е в криза, в контекст на политически и петролни конфликти с големия руски брат.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., обвини Бабарико, че иска да приватизира страната, и намекна, че е финансиран от Москва.

Коментирайки ситуацията, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес увери, че Москва не подкрепя никой конкретен кандидат на беларуските избори на 9 август.

"Смятаме, че става въпрос за вътрешни работи на Беларус и не възнамеряваме да се месим в тях", каза той.

И други опозиционери и потенциални съперници на беларуския президент станаха мишена на правосъдието и полицията в последните седмици. Популярният блогър Сергей Тихановски беше осъден за нарушаване на обществения ред, съпругата му Светлана каза, че са й отправяни заплахи, а Микола Статкевич - историческа фигура на беларуската опозиция - излежава 15-дневна присъда затвор за участие в неразрешена демонстрация.