Българският тенисист Григор Димитров е дал положителна проба за коронавирус. Това обяви самият той в своя профил в социалната мрежа "Инстаграм". 

"Искам да уведомя моите фенове и приятели, че се тествах за COVID-19 в Монако и пробата ми е положителна."

Григор пише, че много ще съжалява, ако е причинил вреда на някого и призовава всички, които са били в контакт с него да отидат да се изследват. А те са много в последните две седмици (виж по-долу).

Българинът си е у дома в Монте Карло и се възстановява. 

"Благодаря за вашата подкрепа и моля - бъдете в безопасност и здрави", завършва звездата. 

 

 

По-рано днес стана ясно, че Димитров е отказал да продължи участието си в турнира "Адрия тур" в Задар, Хърватия. Че не е добре си личеше още в съботния му мач срещу Борна Чорич - 1:4, 1:4. Късно снощи трябваше да излезе срещу сърбина Педжа Кръстин, но се отказа и беше заменен от хърватина Нино Сердарушич, спечелил с 4:3(5), 4:3(1).

Тази сутрин окончателно стана ясно, че Григор няма да играе повече в Задар, а днес трябваше да излезе на корта срещу Новак Джокович. На българина предстои участие в демонстративен турнир в Австрия, но предвид състоянието му няма да играе.

А положителната проба на най-добрия ни тенисист може да означава тестуване и карантина за мнозина в световния тенис елит, техните треньори, семейства, близки, организатори на турнири, фенове...

През по-голяма част от миналата седмица Димитров беше в Белград - за първата част от благотворителната верига "Адрия тур". Той пристигна в Сърбия във вторник, тренира, включи се в демонстративен футболен мач, игра срещу трима съперници, сред които Душан Лайович и Доминик Тийм, който спечели надпреварата. В нея участваха още Джокович, Александър Зверев и т.н.

Турнирът завърши в пишен купон в белградска дискотека, в който край голите до кръста тенис звезди имаше още десетки хора. Снимки и видеа от партито обиколиха света, а Ноле отнесе критики от шефове на играта - че се забавлява в родината си, вместо да се заеме с по-важни неща, касаещи тежката ситуация в спорта заради пандемията.

В понеделник Димитров и неговият треньор Кристиан Гро пристигнаха в България с кола и останаха няколко дни. Те бяха в Хасково, където първата ни ракета тренира - на кортовете в "Кенана". В средата на седмицата Григор пристигна със самолет в Задар. Преди да излезе срещу Борна Чорич, той, Джокович и компания се впуснаха в баскетболен мач.