"Целта е президентът,  не аз - аз съм средство."

Това заяви пред бТВ Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев. Така той коментира факта, че името му бе публично намесено по делото, свързано с бизнесмена Пламен Бобоков. Узунов каза, че е докладвал на държавни глава и мисли, че все още не е загубил доверието му. Декларира обаче, че е готов да си тръгне, ако Радев поиска това.

Узунов заяви, че обвиненията към него за "престъпен сговор за търговия с влияние" са безпочвени. Той обясни, че познава Пламен Бобоков покрай служебната му дейност в президентството. Негово задължение било да събира информация за бизнесмените, които пътуват в делегации на президента.

"Моята длъжностна характеристика изисква аз да извърша проверка - ако има съмнителни, със съмнителна репутация да бъдат спрени. При него (Бобоков - б.р.) не съм установил. Познавам го, откакто съм секретар на президента. Изпитвам уважение, той е изключилено интелигентен човек. Не зная много за личния му живот. Прителство е дума, която всеки разбира по различен начин".

Това каза Узунов за отношенията си с Бобоков.

Президентският съветник разказа как е бил разпитан от прокуратурата. Държавното обвинение поискало от него дискретност във връзка с поста, който заема в президетнството. Узунов се съгласил и обещал пълно съдействие. В хода на следствените действия обаче бил претърсен неговият дом. Когато отишли там, било "пълно с полиция".

"Съжалих следователя, беше му неудобно. Твърдеше, че не е искал съдействие", каза Узунов.

Разпитът му от прокуратурата станал достояние и на медиите. От дома му били иззети мобилен телефон и флашпамет.

Узунов каза, че не помни откъде се е сдобил с решение на Върховния адмистративен съд (ВАС) по казуса с либийския кораб "Бадр". Той е разполагал с това решение, преди то да бъде подписано и пуликувано. Каза обаче, че е работил по темата.

"В края на 2018 г. назряваше огромен дипломатически скандал за противозаконното отнемане на либийски танкер в българкси териториални води. Това беше криминален случай. Още тогава преидентството беше настойчиво търсено от либийската страна. Беше сформиран екип, който да проучи случая. Да предовтратим по-сериозен скандал - обявяване на Българяи за пиратска държава", каза Узунов.

Той е бил част от екипа.

"В цялата тази организацонна дейност при мен е попаднало и въпросното решение", каза Узунов.

Той не помни кой му го е пратил и според него едва ли това решение е стигнало само до него.

"Не познавам никого във ВАС, нямам контакти там", заяви Узунов.

От думите му стана ясно, че е възможно някой, който има контакти във ВАС, да му е съдействал.

Друго съмнение спрямо Узунов е, че се интересувал от руски гражданин, на когото е било отказано българско гражданство. Според него Бобоков е потърсил съдействие от него за това как може да се изисква заличаване на неправомерна информация от данните на МВР. Той допълни, че за това има стандартна процедура и е посъветвал Бобоков откъде да изтегли бланка.

"Аз съм свидетел и трябва да се защитавам. Това нормално ли е? Процесът се води в медиите, не съгласно НПК. Ако съм обвиняем, ще имам защита, ще знам в какво съм обвинен", каза още Узунов.

За това, че е пращал информация на Бобоков за собственика на два "Майбах"-а Узунов каза, че ще говори пред следствието.

Той изтъкна, че премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова също са били разпитвани от прокуратурата, само че по делото на Васил Божков. Но за разлика от него това е станало в пълна дискретност.

В позиция, разпространена от Президентството малко по-късно, също се прави аналогия с разпространената днес новина от самата прокуратура - че са разпитани Бойко Борисов, Владислав Горанов (2 пъти) и Менда Стоянова. Прави впечатление обаче, че затова не е разбрала никоя медия:

"Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери", пишат от "Дондуков" 2.

Ето и пълния текст:

В отговор на журналистически въпроси прессекретариатът информира, че получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента.

Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на  избирателно огласяваната информация.

Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери.