Прокуратурата е разпитала като свидетели премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов (2 пъти!) и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова по случая "Васил Божков". На ДАНС пък е възложена проверка на тегленията от сметките на Божков в "УниКредит Булбанк", за които той сам обяви и които са на стойност десетки милиони левове. Причината - според Закона за мерките срещу изпирането на пари банката е била длъжна да уведоми т.нар. българско ФБР за всяко теглене на стойност над 30 000 лева. Което тя не е направила.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата от днес, основен акцент от което обаче са... поредните претърсвания и изземвания в офисите на "Нове холдинг" на столичната улица "Московска" 43, придружени с поредните снимки на артефакти от колекциите на Божков. Информация за това, че от обвинението твърдят, че проверяват и "свидетелствата" на самия обвиняем Божков, който почти всеки ден излиза с нови публикации от Дубай за връзките си с властта, се появява някъде по средата на прокурорското съобщение.

Ето там четем например, че "по настоящото досъдебно производство в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов – министър-председател".

Става ясно също така, че с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на ДАНС е възложена проверка, която до момента е установила, че "УниКредит Булбанк" АД не е уведомявала финансовото разузнаване при извършване на плащания на суми над 30 000 лева, както е вменено по закон на банковите институции. 

"В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр обвиняемия В. Божков впоследствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. "Московска" 43 в столицата", твърди още прокуратурата. Тоест Божков не е теглил лично парите, това е ставало през пълномощник (б.р. - банките имат т.нар. частни банкери за големите си депозитари, които могат лично да се занимават с авоарите на лицето).

Клуб Z припомня, че самият хазартен бос твърди в сигнала си до прокуратурата, че е дал над 60 млн. лв. за политическа корупция, която първо наричаше "помагане". И многократно постави въпроса дали обвинението се занимава и с неговите сигнали, предвид факта, че главният прокурор Иван Гешев обяви, че не бил чел sms-ите му с Vladi Goranov, но бил уведомен, че в тях данни за извършени престъпления нямало.

Оттам държат да отбележат, че:

"Органите на досъдебното производство събират и проверяват както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му. Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство."

Както е известно, самият Божков подаде сигнал в прокуратурата, в който твърди, че е бил изнудван от Борисов и Горанов и че е плащал "такса помагане" в размер на 20 на сто от печалбите си от хазарт. Менда Стоянова пък "прокарала" законодателно поправката в Закона за хазарта, която позволява двояк прочит на текстовете относно това кой вид хазарт какви такси трябва да плаща. После Божков публикува и извлечения от банкови тегления от различни периоди, за които твърди, че са отивали при описаните от него лица. По този повод той влезе и в задочен разговор с шефката на пресцентъра на Министерския съвет и PR Севделина Арнаудова, за която също твърди, че е била пращана от Борисов в офиса му на "Московска".

За да онагледи твърденията си за пред фейсбук обществеността, Божков публикува и комикс - визирания в прокурорското съобщение.

Иначе от въпросното съобщение става ясно още, че най-голямата банка в страната е в практическо нарушение на закона, защото не е уведомявала финансовото разузнаване за тегленията на Васил Божков на колосални суми много над 30 000 лв. Именно такъв текст е записан в закона за мерките срещу изпирането на пари. Става дума за член 76, ал. 1, който гласи, че:

"Лицата по чл. 4 уведомяват дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" за всяко плащане в брой на стойност над 30 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута, извършено от или на техен клиент в рамките на установените отношения или при случайни сделки или операции."

ЗМИП е сравнително нов закон, като първите му текстове бяха приети през март на 2018 г., а последните - през февруари на 2020 г. Все пак недекларирането на такива трансакции е странно, защото би трябвало тези тегления да се регистрират автоматично.

Данните за снимките - скрити

От днешното съобщение трябва да разбираме още, че обиските на "Московска" продължават. "До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000", посочват от обвинението и пак прилагат снимки на артефакти.

Новата доза снимки от прокуратурата обаче идват във формата .png, или Portable Network Graphics - подобрена версия на познатия .gif формат, който поддържа прозрачност на картинките и се ползва основно в Интернет поради тази причина. Няма камера, която да записва снимките в .png формат - те са умишлено прехвърлени в него, защото това изтрива всякакви метаданни. Т.е. няма никакъв начин да се разбере реалната дата на заснемане на кадрите и дали държавното обвинение манипулира.

Този въпрос е релевантен след като в началото на месеца от прокуратурата пуснаха съобщение, че се изземват "нови" антики, а се оказа, че според метаданните на файловете става въпрос за антики, заснети преди четири месеца - когато започнаха обиските. Това обявление на обвинението дойде след обвинение от страна на самия Божков, че е открил ритон от колекцията си пуснат за продажба на свободния пазар. По въпросния ритон никой не е заемал публично отношение в отговор на твърденията на обвиняемия бизнесмен, че разпродават колекцията му.