Филмите „Отнесени от вихъра“, „Лорънс Арабски“, „Книга за джунглата“, „Закуска в Тифани“, „Последният самурай“… вече ще вървят по американската телевизия „Скай“ след предупреждение, че съдържат „остарели нагласи“, пише „Варайъти“.

Същото важи и за платформата „Скай синема“, където при търсене на класическия анимационен филм на „Дисни“ по книгата на Ръдиард Киплинг излиза следното съобщение:

„Този филм съдържа остарели нагласи и изобразява културата по начин, който може да е обиден днес.“

Съобщението тръгва и преди игралния римейк на анимацията „Цар Лъв“, направен от Джон Фавро през 2016 г.

Подобна практика е възприела и една от най-големите стрийминг платформи „Дисни плюс“. Там „Книга за джунглата“ върви след съобщение, че продукцията „съдържа остарели културни нагласи“. За разлика от „Скай“ предупреждението в „Дисни“ е въведено още с дебюта на платформата през 2019 г.

Общо около 16 филма в „Скай синема“ вече ще тръгват с предупреждение. Сред тях са още анимацията „Дъмбо“ (1941), детската класика „Дяволчетата“, спортната комедия „Яростни топки“ с Кристофър Уокън, „Смяна на местата“ с Еди Мърфи, анимацията „Аладин“…

Решението на „Скай“ идва, след като телевизии и платформи преразгледаха расовата си политика в контекста на протестите в САЩ и Европа. По-рано този месец стрийминг услугата на Би Би Си свали епизод от „Фолти тауърс“, а НВО Мах временно премахна от каталога си „Отнесени от вихъра“. Продукцията ще бъде възстановена, когато бъде поставена в съвременен контекст, посочиха от платформата.

"Площад Славейков"