HBO Max премахва от платформата си филма „Отнесени от вихъра“ заради начина, по който изобразява робството, съобщава „Варайъти“. Стрийминг каналът е свалил филма на 9 юни след статия на сценариста на „12 години робство” Джон Ридли, публикувана в „Лос Анджелис таймс”, в която твърди, че „Отнесени от вихъра“ увековечава робството и възхвалява Юга отпреди Гражданската война в САЩ.

Ден след като бе отстранен от списъка на НВО, от компанията заявиха, че това е само временно сваляне и „Отнесени от вихъра” ще бъде върнат на платформата – но заедно с дискусия за историческия му контекст и публично осъждане на расистките внушения.

„Отнесени от вихъра“ е продукт на своето време и изобразява някои от етническите и расовите предразсъдъци, които за съжаление са били често срещани в американското общество. Тези расистки внушения тогава са били погрешни, както са и днес. Смятаме, че да запазим това заглавие без обяснение и осъждане на посланието му би било безотговорно“, заявява говорител на HBO Max пред „Варайъти”.

„Внушенията във филма със сигурност противоречат на ценностите на Warner Media, така че филмът ще бъде върнат на HBO Max с обсъждане на историческия контекст и разобличаване на расистките послания, но ще бъде представен така, както първоначално е създаден. В противен случай би изглеждало, сякаш тези предразсъдъци никога не са съществували. Ако искаме да създадем по-справедливо, равноправно и приобщаващо бъдеще, първо трябва да признаем и да разберем нашата история“, допълват от НВО.

„Отнесени от вихъра“ е свалян от прожекции и в киносалони в Мемфис, Тенеси, през 2017-а, след като бордът на директорите на прочутото кино „Орфиъм“ определи класиката от 1939-а като „лишена от чувствителност“.

Филмът от 1939 г. с участието на Вивиан Лий, Кларк Гейбъл, Хати Макданиел и Оливия де Хавиланд разказва любовната история на Скарлет О’Хара (Лий), дъщеря на собственик на южняшка плантация в Атланта, и Рет Бътлър (Гейбъл), аристократ от Юга. „Отнесени от вихъра” е носител на осем награди „Оскар”, включително за най-добър филм, най-добра актриса за Вивиан Лий, най-добър режисьор за Виктор Флеминг и за най-добра поддържаща актриса за Макданиел. Хати Макданиел става първата чернокожа актриса, носител на „Оскар”, благодарение именно на този филм.

След излизането си на екран „Отнесени от вихъра” поставя рекорд за посещаемост и дълго се смята за най-печелившия филм в Холивуд. Ако се преизчислят приходите му според инфлацията, вероятно рекордът би бил валиден и до днес. Въпреки че е считан за един от най-великите филми на всички времена, често го критикуват за начина, по който е изобразено робството и положението на чернокожите.

Това не е единствената свалена продукция след протестите заради смъртта на Джордж Флойд в САЩ. Вчера „Парамаунт нетуърк” свали телевизионните предавания „Полицейски участък на живо“ и „Ченгета“, които представят в положителна светлина полицейското всекидневие.

"Площад Славейков"