След като обявиха през март, че ще са нужни 2 години, за да може докладите в Столичния общински съвет (СОС) да се качват онлайн в машинно-четима форма, сега управляващите от ГЕРБ-СДС и ВМРО в София имат друг план.

Този четвъртък трябва да се гласува новият правилник на СОС, който се изготвя от началото на мандата миналата година. Съответно той бе разглеждан в няколко комисии днес.

Във всяка от тях председателката на работната група - Силвия Христова от ГЕРБ - обеща, че досега предвиденият срок от 02.02.2022 г. ще бъде съкратен. С колко - остава мистерия

През март управляващите обявиха, че планират да се качват докладите на сайта на СОС, но били нужни 2 години, за да се научи администрацията да прави такива документи - дейност, на която ученик може да ги обучи за 15 минути. Това било изискване на администрацията на СОС и "експерти" в постоянните комисии, оправда се за пореден път Христова.

Докладите не се публикуват в момента. Това е правено в миналото в .doc формат, на който се изготвят, но е спряно поради притеснения, че някой може да редактира текстовете и да представи фалшив вариант на документите пред обществото - въпреки че и .doc форматът позволява подписване и има такива защити.

В новия проект за правилни се предвижда докладите да са достъпни на сайта "заедно с дневния ред не по-късно то 5 дни преди съответното заседание". Има и нова идея - при поискване гражданите да получават достъп до хартиен екземпляр на всеки доклад в читалнята на архива на Столична община.

Новият правилник предвижда още онлайн излъчване не само на заседанията на СОС (които сега се провеждат изцяло в Интернет), а и на постоянните комисии. Видеофайловете от тях ще се съхраняват и ще остават достъпни за гражданите.

Управляващите приеха предложението на опозицията общинските съветници да могат да разпитват и районните кметове, но отхвърлиха идеята въпросите към кметицата Фандъкова - еквивалент на парламентарния контрол - да бъде в началото на заседанието, а не в края. В момента те се задават в края на 6-7-часови дискусии, когато дори повечето медии вече не следят заседанието.