След няколко месеца работа и над 16 заседания Столичният общински съвет вече има проект за нов правилник, представен от ГЕРБ днес. По техни думи той предвижда повече прозрачност, по-видима информация и улеснен достъп за гражданите до работата на "малкия парламент" в столицата.

"Започнахме работа по новия правилник още в началото на мандата, за да отговорим на повишения обществен интерес към дейността на СОС", обясни председателят на съвета Елен Герджиков.

Той и председателката на работната група, разработила новите правила - Силвия Христова - маркираха основните промени, по които групите в съвета са постигнали съгласие.

Една от тях е задължението да се качват всички доклади, проекти за решение, самите решения и поименното гласуване по тях на сайта на Съвета. В реално време онлайн - в YouTube канала на СОС и във Facebook - ще се излъчва не само заседанията на целия съвет, но и на комисиите.

Друго предвижда възможността районните кметове също да отговарят на въпроси на общинските съветници в редовните сесии на СОС. 

Машинно четим формат - след 2 години

Качването на всички документи за работата на съвета в машинно четим формат обаче ще стане задължително чак след 2 години - на 2 февруари 2022 г. Според Христова този срок е нужен, за да може администрацията да се научи да работи с нов софтуер.

В момента повечето документи се качват като сканирани снимки - т. е. в тях не може да се търси с повечето компютърни програми, без сложно и бавно разчитане на текста от специален софтуер, който допуска много грешки. Това няма особено значение при кратките решения от по страница-две, но когато става дума за огромни документи от стотици страници или таблици с числа е наложително - както за работата на журналистите, които отразяват работата на съвета, така и за самите общински съветници.

Поради тази причина съветниците от "Демократична България" настояваха да се въведе ползването на такъв формат.

Обясненията на управляващите защо това не може да стане веднага са неразбираеми. Според тях администрацията има нужда от време, за да премине към нов софтуер. Но освен ако докладите не се пишат на пишещи машини, което видимо не е така, всеки софтуер за текстова обработка поддържа машинно четими формати. Видно е и че таблиците за бюджетни разчети и пр. се пишат на Microsoft Excel или еквивалентна програма, но не се публикуват в такъв формат (който позволява не само по-бързо търсене, но и ползване на формули и гарантира далеч по-малко грешки). Една от тезите е, че по този начин могат да се фалшифицират файлове на съвета, но всяка подобна промяна се записва във файловете и това е твърдение, което е техническа безмислица.

Според съветници от ДБ не става дума за липса на възможност, а за липса на желание. А може би дори за желание активно да се затруднява четенето и обработването на информацията.

Борис Бонев и Волен Сидеров ще могат да станат зам.-председатели на СОС

Както бе обсъждано още в началото на новия мандат, правилникът вече ще предвижда възможността общинските съветници, които не са част от група в съвета, да могат да се кандидатират за зам.-председатели на съвета. В настоящия съвет това са председателят на "Атака" и единствен представител на партията там Волен Сидеров, и независимият кандидат на гражданското сдружение "Спаси София" Борис Бонев.

"Заложено е и възможност всеки общински съветник да бъде предлаган и избиран за зам.-председател,ако за него гласуват повече. Това означава, че гн Волев Сидеров и гн Борис Бонев ако желаят, могат да бъдат предложени или да се самопредложат за този пост", обясни Герджиков.

Особено Бонев настояваше за тази възможност, която би му дала възможност да участва в председателския съвет. Той бе обвинен още на първото гласуване на Съвета, при което бе избран председателят Елен Герджиков, че е подкрепил управляващите от ГЕРБ, въпреки позицията си на опозиционер. Още по-странно бе, че Бонев, който обещаваше пълна прозрачност на гласуванията си, отказа да разкрие за кого е гласувал, но прости сметки показват, че гласът му е отишъл именно за кандидата на ГЕРБ, макар и без нужда, тъй като управляващите имаха мнозинство.

Сега обаче Бонев трябва да получи поне 31 гласа - повече от половината - на общинските съветници, за да получи поста. 

Сидеров не е заявявал желание да бъде зам.-председател, пък и едва ли ще получи нужната подкрепа за това.

Проектът за правилник сега трябва да мине през всички комисии на Съвета и да бъде гласуван на редовно заседание.