Националният оперативен щаб ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради увеличаване на броя на заразените с коронавирус в последните дни. Това обяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Припомняме, че на 20 юни управляващите казаха, че засега удължаване на извънредната епидемична обстановка не се планира, а вчера - 22 юни, здравният министър Кирил Ананиев, докато обявяваше, че маските на закрито пак са задължителни, каза, че обсъждане и решение за мерките след 30 юни се очаква до края на седмицата. По закон извънредна епидемична обстановка се обявява, отменя или удължава с решение на Министерския съвет. В предварително обявения дневен ред на редовното заседание на кабинета в сряда такава точка няма, но това не значи, че не може да се появи.

По думите на доц. Кунчев е рано да се каже дали в момента сме свидетели на втора вълна на заболеваемостта от коронавирус, но е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на установените заболели спрямо предходните две седмици.

"Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Северна Македония, Румъния, Албания, Турция, Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки", посочи д-р Кунчев.

Според него трябва да се види как ще се развият нещата оттук нататък. Усилията в момента са да се ограничат клъстерите. „Макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително", добави той.

"Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла - успяхме да постигнем това", каза държавният здравен инспектор. 

Той нарече коронавируса „доста по-костелив орех“ и каза, че неговата прогноза, че ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се е сбъднала. 

“Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус и продължава да се разпространява доста масово."

"Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока. 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужди от интензивно отделение. В момента това, което става в Америка, е много висока епидемична вълна с много висока заболеваемост – това не трябва да допуснем в Европа и у нас", коментира той.

По думите му "ако нещата отиват към рязко повишаване на заболеваемостта, всички мерки, които имаше досега, са на масата“.

Той увери, че властите не искат да продължават да спъват социалния и икономическия живот, защото обществото има граница, която не трябва да се преминава. 

„Ако при това, което виждаме – 6 милиона заразени и половин милион починали, не можем да не вземем мерки – не сме заключвали хората по домовете им“, допълни Кунчев.