Константин Симеонов - един от адвокатите на Цветан Василев, даде днес неочакван завой на делото "КТБ", като постави ултиматум, че няма повече да влиза в зала, ако съдът не намери начин да разпита главния обвиняем.

Както е известно, делото тече по уникален начин - без на Василев, сочен за лидер на организира престъпна група за източване на банка, да му е дадена думата. Също така прокуратурата отказа да го разпита в цялото досъдебно поризводство 4 години, изтъкна днес Симеонов.

Той напомни, че последното му настоятелно искане да се реализира правото на лична защита на Василев е от заседанието от 6 февруари 2019 г. Тогава съдия Виржиния Петрова каза, че ще проучи какви са възможностите за разпит.

"Считам, че отсъстват технически проблеми за провеждане на такъв разпит", каза днес Симеонов.

И дори даде пример - че само преди дни е имало финална пледоария на подсъдим по видеоконферентна връзка (Симеон Дянков от Америка, б.р.)..

Симеонов днес напомни, че съдът е обещал да проучи възможностите преди година и четири месеца...

"...В папките на делото нямаме нито ред за това какво се е случило между 6 февруари 2019 и 24 юни 2020 г. Т.е. от страна на съда не е предприето абсолютно нищо, съдейки по документите."

Така Симеонов каза, че ако това не се реализира до следващото съдебно заседание - което е насрочено за другия четвъртък, той ще откаже да влиза в зала.

"Защото по това дело се нарушават маса норми, включително и законно предвиденото право на защита."

Подкрепи го Ина Лулчева, която защитава двамата одитори от KPMG, като заяви, че също счита, че сега е моментът да се организира дистанционен разпит - цялата инфраструктура за видеоконференции така или иначе е изградена и работи в спецсъда.

Съдебният състав, който трябваше днес да продължи с разпита на Орлин Русев, съобщи, че ще направи спешно съвещание. 

Произнасянето дойде след повече от час "умуване".  Председателката на състава обяви, че оставя без уважение искането, макар то да е допустимо. Аргументите й - че е прекъснат разпит на свидетеля Орлин Русев в момента, че правото да бъде изслушан Василев е безспорно, но не е безусловно, а е преценка на съда.

Тя явно натърти, че "към настоящия момент само" съдът оставя искането без уважение. НПК указва, че това може да стане по всяко време, а съдебното следствие "не се е развило до решаваща степен".

Не стана ясно какви ще са следващите стъпки на Константин Симеонов.