COVID-19 отмени много резервации за почивка, промени много планове, затвори много хотели за сезона. Справи ли се светът с пандемията – експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т.нар. три "Д" – дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да прекарате заслужената си лятна почивка, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за почивка на къмпинг, бунгала, къщи и вили за гости и др. Днес разговаряхме с управата на един от най-старите къмпинги у нас - "Градина", за да разберем как се работи в условията на COVID-19, какви мерки се предприемат и защо къмпингът заслужава да бъде предпочетен пред хотелското настаняване, особено през този сезон. Защо не и като хоум офис? 

- Как работи къмпинг "Градина" в условията на COVID-19?

- Почивката на къмпинг винаги се е свързвала с това, че дава възможност на туриста да бъде по-независим, по-самостоятелен, свободен по бохемски и отделен от суматохата. Още от миналата година къмпинг "Градина" работи върху цялостното си обновяване и предлага освен парцели за разполагане на каравани и чисто нови семейни бунгала за двама до шестима души. Много рано започнахме да работим върху въвеждането на още по-стриктни хигиенни и организационни мерки. Между различните места за настаняване ще има достатъчно пространство, като направихме необхдимата организация и за чадърите и шезлонгите на плажа. 

- Има ли отменени резервации и ако да – компенсирани ли са с нови такива?

- Още преди да открием официално къмпинга за сезона, имахме много запитвания, а с новината, че отваряме врати, започнаха и резервациите. Най-голям е интересът за разполагане на каравана за цял сезон, както и за настаняване в морските ни къщички, които са с изглед към морето и плажа. Не наблюдаваме тенденция към анулиране на резервации, точно обратното. Хората виждат на уебсайта ни, че предлагаме по-самостоятелни условия за морска почивка, а тези, които вече веднъж са били при нас, знаят, че и без коронавирус, мерките и хигиената са на много високо ниво.

Интересна тенденция за тази година е, че много повече хора резервират за по-дълъг период от време както парцели за каравани, така и бунгала, защото предпочитат да работят от морето. 

- Какви са предимствата на къмпинга пред хотелското настаняване по принцип?

- Независимостта и свободата, която къмпингът ти дава, както и фактът, че в повечето случаи морето и плажът са на крачка разстояние. Петте звезди на хотелите при къмпинг почивката са повече от 5000 и са на небосклона. 

При почивката на къмпинг имаш всички условия да си приготвиш сам любимата храна и да си създадеш свой летен дом. Затова всъщност при изграждането на морските къщички имахме няколко много ясни цели, сред които да създадем усещане за уют. 

- Защо свикналите да почиват в хотелски комплекси летовници да изберат този сезон друг тип почивка?

- Ключовото предимство е, че всеки разполага със собствено пространство да си почине спокойно – независимо дали е на каравана или в бунгало. В къмпинг "Градина" морските къщички са разположени на по-голямо разстояние една от друга и разполагат с изцяло оборудвана кухня – от прибори и чинии, през печка и котлон, до кафе машина и хладилник. Всяко бунгало има и собствена веранда с барбекю и не на последно място – гледка към плажа. 
Изцяло обновени са и общите санитарни помещения, както и зоните за миене на съдове, които са разположени на 50 метра разстояние помежду си. Те разполагат с топла вода и се дезинфекцират по няколко пъти на ден.

- Какви хигиенни мерки се спазват?

- Предприети са още по-засилени хигиенни мерки на територията на целия къмпинг, включително и в общите санитарни помещения, зоните за миене и в бунгалата. Преди и след всеки гост се извършва щателна дезинфекция, а по време на престоя се извършва и всекидневно почистване и дезинфекциране на бунгалото на всеки гост. 

Баните и тоалетните на територията на къмпинга се измиват и дезинфекцират по няколко пъти на ден. 

Служителите – от рецепционистите до хигиенистите, носят задължително маски и предпазни ръкавици. Следи се здравословното състояние на всички работещи на територията на къмпинга, като още в началото на сезона те бяха тествани за коронавирус и резултатите показаха, че са здрави. 

Всички магазини и заведения за хранене на територията на къмпинга следват същите хигиенни мерки, работят задължително с маски и ръкавици и са разположили масите за клиенти на препоръчаното от здравните власти разстояние.

- Какво се наложи да се промени при управлението на къмпинга тази година?

- Бяха отделени средства за закупуването на специални дезинфектанти и почистващи препарати, на предпазни средства. Беше увеличен екипът от хигиенисти, които се грижат за редовните почиствания и дезинфекции. В помещението на рецепцията не се допуска повече от един или двама души, които не са от едно семейство. На плажа шезлонгите и чадърите, които са безплатни за всяко бунгало, са разположени на по-голямо разстояние едни от други, така че всеки плажуващ да може да бъде спокоен.

- Има ли разработен протокол за действие при установяване на случай на инфектиран с коронавирус летовник?

- Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма са разработили специални планове за действие за реакция в такива случаи, които ние сме възприели. Трябва да се предприемат мерки, с които да се ограничи достъпът до мястото, на което е бил настанен човекът, и да се извърши цялостна дезинфекция. Паралелно с това работещите трябва да съдействат и за установяване на контактните на болния лица.

Наскоро този план беше въведен в действие в един от къмпингите в местността на "Градина". Въпреки че случаят не беше на територията на къмпинг "Градина", ние веднага предприехме мерки и дезинфекцирахме също цялостно както вътре в самия къмпинг, така и оградата (Става въпрос за починалия по-късно 41-годишен мъж, за когото по-рано се твърдеше, че е бил в "Градина", б.р.) .Целият ни екип приема изключително сериозно ситуацията и следи за стриктното спазване на мерките.

- Какви удобства предлага къмпингът?

- Къмпингът е разположен на площ от 63 дка с прилежаща плажна ивица от 60 дка и разполага с 63 места за настаняване на каравани и 65 морски къщички, подходящи за настаняване на семейства. Всички места за каравани са парцелирани и номерирани, като размерът им е 80 кв. м. Всяко от тях е електрифицирано и водоснабдено. Санитарните помещения са разположени така, че да са на максимално разстояние 50 м от всяка къмпинг единица. Те са обновени и в тях се поддържа отлична хигиена, като се почистват редовно - по няколко пъти на ден. Всеки гост разполага с чип от санитарните възли, като по този начин се гарантира поддържането на чистотата им и използването им само от гости на къмпинга.

Морските къщички са три вида и са подходящи за настаняване на между 2-ма и 4-ма души, както и за престой на между 4-ма и 6-ма души. Във всяко от тях има изцяло оборудвана дневна с кухненски бокс, който разполага с всички необходими електрически уреди и кухненски принадлежности,  хладилник с фризер, самостоятелен санитарен възел с тоалетни принадлежности, както и веранда с мебели и барбекю. В бунгалата се допускат и малки домашни любимци.

На къмпинга е осигурена денонощна охрана от общинската полиция, алеите са осветени и са под постоянно видеонаблюдение. На разположение на гостите има заведения за хранене, магазин за хранителни стоки, закусвалня и банкомат.

- Какъв тип хора избират почивка на "Градина"?

- Това е мястото, където 4 поколения къмпингари създават своите летни спомени. Това е най-старият къмпинг на българското Черноморие и винаги гости в него са били тези, които обичат свободата, спокойствието и природата. Все повече семейства избират почивката на къмпинг „Градина“ именно заради спокойствието и комфорта. 

- Какви занимания предлага къмпингът?

- Любителите на спорта могат да се възползват от обособени игрища за плажен волейбол и съоръжения за фитнес на плажа, като всеки сезон организираме и сутрешна йога на плажа. На входа на плажа имаме и специална лятна библиотека, от която всеки може да вземе книга или пък да остави своя. Природните особености на къмпинга осигуряват перфектни възможности за каране на джет, уиндсърф и кайтсърф за напреднали, както и други водни забавления. Има сърф училище. От брега се разкрива и гледка към най-големия български черноморски остров Св. Иван. Съвсем близо до него се намира още един остров – Свети Петър, което дава и допълнителни възможности за кратки екскурзии.