COVID-19 отмени много резервации за почивка, промени много планове, затвори много хотели за сезона. Справи ли се светът с пандемията – експертите казват „не“, но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т.нар. три „Д“ - дисциплина, дезинфекция, дистанция. И така – ако сте отговорен човек, а идеята ви за лятото включва море, добре дошли в българските къмпинги. От Резово до Дуранкулак – все ще има едно място, което може да се окаже вашето.

Къмпинг културата е добре позната у нас, макар към днешна дата работещите къмпинги на територията на цялата страна да са едва 42, а закономерно дискусиите в обществото да са насочени към поредното бетониране на винаги предпоследното зелено кътче. И все пак тях ги има и смело можем да твърдим, че отговарят на всеки вкус и джоб, но най-важното – извеждат ни от усещането, че сме между четирите стени на офиса и панелката, а това дали косата ни е перфектно подредена и ризата изгладена - е последна грижа. В комбинация с "трите Д" къмпингът се оказва едно от най-добрите места за социална дистанция това лято.

На юг

Едни от няй-популярните къмпинги у нас се намират около и на юг от Бургас. Респективно - те са добре облагородени, но и цените са по-високи спрямо тези на север.

Многообразието е голямо - "Силистар", "Юг", "Градина", "Якото място", "Гардения", "Арапя", "Каваците", "Смокиня" и др.

"Якото място"
Заслон за палатки, "Якото място".
"Гардения"
"Градина"

В зависимост от това, което търсите, може да наемете бунгало или каравана - в най-общия случай със собствен санитарен възел, хладилник, телевизия, Wi-Fi, или пък да разпънете палатка на заделените за целта парцели. Цените варират от 50 лева (за бунгало или каравана с три легла, едно от които двойно) до малко над 350 лева в активния сезон - за двустайно бунгало за 4 до 6 души. Да, зависи какви удобства ще поискате, но е добре да се знае - при по-ниския ценови клас ще ви предложат да ползвате общи бани и тоалетни, като обикновено топлият душ след плажа ви струва около левче, а времето за къпане е ограничено. Но пък надали някой има амбициите да изкара цялата "Пръстенът на нибелунга" под душа.

Пригответе се да изпечете много пържоли на скарата и да нарежете много салати, които ще бъдат изядени на верандата. Ако, разбира се, не сте решили да пиете Moet и да вечеряте стриди, къмпингът дава идеалната възможност за по-щадящо семейния бюджет летуване. Можете да си купувате продукти от близките големи търговски вериги и да си сготвите сами, да хапвате супа в ресторантите на самите къмпинги, да си купите готова риба от главната на Лозенец или мусака в заведенията за бързо хранене в Китен.

На север

Северът може и да е по-труднодостъпен откъм пътна инфраструктура, но пък ако наистина търсите спокойствие - това е вашата посока. От Обзор и Иракли до Шкорпиловци, Крапец, Дуранкулак - там по-голямата част от къмпингите, макар и днес облагородени, пазят "вкуса на нашето детство". А ако сте се озовали съвсем на север, почти задължително ще се озовете и на разходка с корабче по "българската Амазонка" - Камчия или минимум при Дуранкулашкото езеро.

Шкорпиловци
Шкорпиловци
Къмпинг "Космос"
Къмпинг "Космос"

Местата - свършват бързо. Но...

Поради факта, че къмпингите са малко, местата в тях се резервират още през пролетта. Това важи основно за тези на юг. Вариант обаче все пак има. И той е да си наемете частна каравана.

Както е известно, къмпингите отдават под наем парцели за разполагане на каравани. Това е практика от години и хиляди собственици на каравани плащат наеми, за да имат собствено и гарантирано място за почивка по всяко време на сезона. Въпросните наеми обаче не са никак ниски и много от собствениците преотстъпват караваните си, за да "избият" част от сумата. Така дори в платформата за онлайн търговия, в която се обработват оферти на частни лица - olx, можете да потърсите и откриете оферта за каравана под наем. Като тук трябва да се отбележи, че собствениците не предлагат просто каравана - а място, облагородявано лично от тях, най-често години наред. Т.е. с веранда, собствена кухня, санитарен възел и пр.

Ето една примерна оферта за един от южните къмпинги. Срещу 70 лева на вечер: "Караваната е на красива поляна под сянката на вековни дървета. Самият плаж се намира на по-малко от 20 метра. Къмпингът е много подходящ за почивка с деца. Една много голяма спалня 220/240, отделно от това едно голямо единично легло и едно по-малко такова. Помещенията се отделят едно от друго чрез преграда и стават две отделни. В цената на нощувката получавате и място за паркиране в къмпинга, както и достъп до Wi-Fi мрежа. Има голям гардероб. Банята и тоалетната са си към караваната, което е най-голямото предимство." Освен това: голяма веранда, шезлонги, телевизор с кабелна, напълно оборудвана кухня, посуда, електрическа скара и барбекю и мн. др.

Подобни оферти има и в специализираните фейсбук групи и страници. Стига да сте решили да почивате на къмпинг това лято. Ако го направите за първи път, има голяма доза вероятност да си кажете: "А защо не и през следващите?"