"Средата в парламента е рискова."

Това констатира в сряда на брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

Преобладаващата част от депутати в сряда бяха с маски в пленарната зала, но доста от тях ги носеха като аксесоар - под брадичката или под носа.

Като допълни, че санкциите за неносене на маска или друго предпазно средство в закрити обществени места, са за всички. 

"Няма да има прошка за никого", заяви Ананиев.

По-късно от Столичната регионална здравна инспекция връчиха на Народното събрание констативен протокол, според който "по време на пленарното заседание част от народните представители, присъстващи в пленарната зала, са без поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата."

От СРЗИ искат записи, за да установят кои са лицата, нарушили заповедта на Ананиев от 22 юни - по всяка вероятност за да им наложат глоби.

Вчера премиерът Бойко Борисов, който въпреки данните за ръст на заразените и ненамаляващия брой смъртни случаи, неколкократно обяви, че вирусът е омаломощен, се появи на посещение в Рилския манастир без задължителната маска. Без предпазни средства бяха и по-голямата част от придружаващите го, с изключение на служителите от НСО.

След медийни реакции беше съобщено официално, че той, както и всички останали, неспазили разпоредбите на здравния министър, ще бъдат глобени с 300 лв. Дори и по време на извънредното положение, докато обясняваше колко тежка е ситуацията, Борисов носеше маската под брадичката си.

Борисов без маска в Рилския манастир във вторник.

Днес на правитественото заседание, министрите и премиерът бяха с маски - поне докато повечето камери бяха в залата. Като Борисов беше избрал вариант, в който маската покрива минимална част от лицето му, а в последствие просто я свали напълно.

Днес на МС се видя, че премиерът е с маска, сложена наполовина, т. е. със съмнителен предпазен ефект...
... докато не я свали отново, след като повечето камери напуснаха залата.
Двамата вицепремиери - Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и вътрешният министър Младен Маринов, изпълняват разпореждането за носенето на предпазни средства на заседанието на МС.

 В парламента част от депутатите бяха пренебрегнали заповедта на здравния министър и бяха без лични предпазни средства. Други имаха маски, но ги носеха като лигавник, чисто формално.

Столичната РЗИ вече излезе с предписание за спазване на противоепидемичните мерки на Народното събрание за задължителното носене на маски, спазване на физическа дистанция и дезинфекция. От инспекцията посочват, че при неспазване на издаденото предписание, всеки ще носи административна отговорност, а глобата е от 300 до 1000 лв.

Ананиев днес обясни, че в парламента големият проблем бил липсата на дистанция като депутатите седели един до друг на разстояние от 20-30 см. Но нямало начин това да се промени, защото креслата на народните представители не можело да се местят.

Според здравния министър "отстоянието между депутатите" трябвало да е "поне една седалка".

"Ще трябва да се проведе разговор с ръководството на Народното събрание, оттам имат някакви идеи за форми на гласуване, трябва да се измисли организация при присъствие и вземане на решения", добави Ананиев.

В залата на МС обаче във витиевато обяснение той стигна до извода, че не било като в пленарната зала на парламента, и било възможно министрите да са и без маски.

Последната пресконференция в здравното министерство, на която беше обявено връщането на задължителността на маските, също не даде добър пример за спазване на соиална дистанция. "Отстоянието" между присъстващите Ананиев, Йорданка Фандъкова, Тодор Кантарджиев и т. н. не беше повече от няколко незабележими сантиметра. При подобни условия бяха поставени и журналистите.