Законови изменения, с които се обезсмисля "Натура 2000", леене на бетон по Черноморието, изключване от екоминистерството на земи от защитената мрежа, вече застроени с курортни комплекси. Това са само част от причините днес да се проведе национален протест в защита на природата. 

Инициативата се подготвя от седмици - с приемането на първо четене на измененията в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от подсъдимия бивш екоминистър Нено Димов и продължени от наследника му Емил Димитров, по-известен като Ревизоро, със скандала с "подпорната стена" при Алепу, с разораването на дюните при Ахтопол, с изливането на бетон на Поляните в Синеморец въпреки забраните, с изключването от Ревизоро на комплекс на братя Диневи в Св. Влас от "Натура" мрежата и още, и още.

Протести днес ще има в редица градове - София, Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Стара Загора, както и на един от обявените със закон за плажове за природосъобразен туризъм - Карадере. Очаква се да се присъединят и други градове.

Искането на протеста, обобщено от екологичната организация "За да остане природа в България", е "народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат "Натура 2000" мрежата или изобщо да не променят закона за биологичното разнообразие.

"Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат всекидневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона, касаещи екологичната мрежа "Натура 2000" - се казва в призива на организаторите.

Аргументирани уж с наказателна процедура от Европейската комисия, предложенията за промени, разработени от Нено Димов, на практика ще обезсмислят мрежата, тъй като предвиждат:

- още 4 години да не могат да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма определени цели, всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от Министерството на околната среда и водите (МОСВ);

- още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие;

- ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата;

- ще се разпилее ценен административен капацитет, опит и знания, вече натрупани в дирекциите на националните и природните паркове, които няма да се използват за управление на защитените зони, изброяват от екокоалицията.

Позицията на "За да остане природа в България" е, че всички задължения на страната по природозащитното законодателство на Европейския съюз са можели и могат да бъдат изпълнени при сега действащия Закон за биоразнообразието. Академични и научни институции вече изпратиха аргументирани становища срещу законопроекта.