Абсолютна давност от 10 години за събиране на задължения от физическите лица - такава промяна в Закона за задълженията и договорите внесоха депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", като обещават до края на мандата на това Народно събрание това да е факт. Проектът вече е в сайта на Народното събрание, а до решението за внасянето му се стигнало на заседание на коалиционния съвет на двете управляващи формации, на което "изглаждаха" отношения миналата седмица.

"Правим първата стъпка към решаване на проблема с т.нар. вечен длъжник. Предвиждаме 10 години абсолютна давност за събиране вземанията на физическите лица, защитаваме добросъвестния длъжник", обяви съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

"След този период няма да може да се претендира събиране на вземането", уточни той.

Абсолютната 10-годишна давност ще важи само за несъбрани задължения от физически лица, но не и от еднолични търговци и т.н. Новата разпоредба не променя сегашните срокове за погасяване по давност на задължения - съответно 3 или 5 години в зависимост от задължението. Тази давност обаче сега може да бъде прекъсната със завеждане на иск от кредиторите и на практика физическо лице да е длъжник цял живот, а това да се прехвърли и върху наследниците, става ясно от мотивите към законопроекта. 

Вносителите му твърдят, че родното законодателство добре урежда правилата за търговци, но не и за обикновени граждани. Дадена е статистика, че към момента срещу близо 600 000 български семейства има открити процедури за принудително събиране на дейности, а много хора са преследвани от колекторски фирми за задължения отпреди 10-15 години. През това време се трупат и лихви, които понякога значително надвишават самото задължение. Отчетено е още - в мотивите - нещо, за което се говори от години - че няма правна възможност в България физическо лице да обяви фалит, както това е допустимо за търговци.

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" сега са се сетили още, че България е единствената страна в ЕС, в която няма абсолютна давност за задълженията на физическите лица, нито регламент за частния фалит, дадени са примери как в различните държави срокът й в години варира, но най-често е именно 10 г. 

Проект за въвеждане на личния фалит в законодателството засега внесен няма, има подобна инициатива, заявена от НФСБ и ВМРО за обсъждане.

И през 2017 г. ГЕРБ опита да прокара идея за 10-годишна абсолютна давност за граждански дългове с промени в Гражданско-процесуалния кодекс, но идеята беше критикувана и така и не се осъществи. Законопроекти, регламентиращи фалит на частни лица, са предлагали почти всички политически сили в годините, проекти имаше и на Мая Манолова, докато беше омбудсман, и от "Движение България на гражданите" (партията, учредена някога от Меглена Кунева - б.р.), който даже мина на 1-во четене, но дотам. 

Припомняме, че по темата има специална европейска директива, която задължително трябва да бъде претворена в родното законодателство, в противен случай може да има наказателна процедура за страната ни. Директивата бе приета в началото на 2019 г.