Конгресът на Българския футболен съюз ще се проведе на 11 декември (петък), реши Изпълкомът на централата на редовно заседание. Събранието, на което трябва да бъде освободен Борислав Михайлов и определен нов президент, трябваше да е на 7 юни, но бе отложено заради пандемията.

Има промени във формата на първенството в Първа лига за следващия сезон - директно ще изпадат два отбора, а не един, както тази година. Освен това мачовете в първата шестица от втората фаза ще са по един - както сега, не по два (на разменено гостуване). Това е по изисквания на УЕФА за край на всички първенства до определена дата заради Евро 2020.

Броят на отборите в елита остава 14. Имаше предложение от клубове да нарасне на 16 - идеята е обсъдена, но на пресконференция Емил Костадинов обясни, че увелечиване може да се очаква не по-рано от 2022-2023 г., и то след задълбочен анализ. Отборите във втората осмица ще бъдат разделени на две групи - според класирането си.

Удължен е договорът за тв права с Нова телевизия, която ще продължи да излъчва мачовете чак до сезон 2025-2026. Медията, собственост на боса на "Лудогорец" и член на ИК Кирил Домусчиев, ще продължи да дава по 6,5 милиона лева на шампионат - или общо 32,5 млн. до края на настоящия контракт.

Имало е още две оферти от други телевизии, но те са били с по-ниски стойности - за 200 000 лв. и 3 млн. лв. на сезон.

Съдийските такси към клубовете остават намалени - поне до края на епидемиологичната обстановка.

Разпределени са пари от УЕФА, дошли наскоро като помощ - по 10 500 евро на отборите от Първа лига и по 5000 на тези от втория ешалон.

Отменено е решението на ИК още по времето на Борислав Михайлов в професионалния ни футбол да нямат право да пазят вратари с паспорти от страни извън ЕС.

Замразен е проектът за въвеждане на ВАР в българското първенство.

Втора лига е попълнена със "Септември" (Симитли) и "Спортист" (Своге) - след откази на отбори от втория ешалон. Интересното е, че критерият в случая е с каква база разполагат. Това е причината да бъде пренебрегнат "Марица" (Пловдив) например - липсата на добър стадион.