Българската фондация АЙВЪР, поставила си за цел информирането и овластяването на гей мъжете относно тяхното здраве, представи първия у нас наръчник за защита от ХИВ за гей и бисексуални мъже.

Поводът е международния Pride месец, отбелязван в цял свят през юни. Въпреки че повечето панаири в защита на LGBT+ правата по света бяха прекратени заради пандемията, множество организации се заеха да компенсират отсъствието си по улиците с активни дигитални кампании.

Това представлява и цялостният анти-ХИВ наръчник на АЙВЪР @HIVplanZERO - от една страна, интерактивен онлайн въпросник, който да ориентира и информира гей и бисексуалните мъже, от друга - информативно видео, което обяснява основните методи за защита от вирусът, причиняващ СПИН.

#HIVplanZERO следва британския модел на клиниката 56 Dean Street (най-голямата клиника за сексуално здраве в Лондон, Великобритания) и включва всичките методи, с които разполагаме, за да стигнем до нула ХИВ инфекции в България.

Това съвпада с отскоро появилите се у нас ключови профилактики срещу ХИВ. Това са таблетката PrEP, която се пие преди и след секс и предпазва от вируса, и PEP, която се пие до 72 часа след рисков контакт (подобно на хапчетата за спешна контрацепция) и също успешно предпазва от ХИВ. Разбира се, отбелязва се и класическата защита по време на секс - кондомите.

Наръчникът е ориентиран към гей и бисексуални мъже, които според данни от Европейския център за контрол на болестите са най-афектираната група в Европа. Въпреки това съветите в него и методи за профилактика работят за всеки, който може да се е поставил в риск от заразяване с ХИВ.

От АЙВЪР изтъкват за пореден път и факта, че хората, които вече имат ХИВ, имат възможност да поддържат невъзможни за засичане нива на вируса с помощта на АРТ терапията и така да не разпространяват вируса. 

Ето и краткото информативно видео, което изчерпателно разяснява различните методи за профилактика: