В кратко съобщение на Апелативна прокуратура - София се казва, че ще се самосезира по твърденията на И. З. Става въпрос за интервюто на бизнесмена - доскоро собственик на завода за асансьори "Изамет" - Дупница Илия Златанов.

Историята му, разказана пред Антикорупционен фонд, навежда на класически пример за рейдърство с участието на държавни структури - най-вече самата прокуратра, задействани от адвокатстващия бивш следовател Петьо Петров-Еврото, негова колежка - адвокатка, жена му, която пък водеше протести в подкрепа на Сотир Цацаров и т.н.

Според твърденията на Златанов - бизнесът му е отнет, държавното обвинение се задейства мълниеносно по команда от ресторанта в центъра на София "Осемте джуджета", а Пеевски искал да вземе и асансьорния бизнес, тъй като предстояло Европа да дава пари за обновяване на елеваторите в цяла България.

Също така според разказа на 73-годишния бизнесмен адвокатката от групата му казала през септември 2019 , че сега хората били заети с избора на Иван Гешев за главен прокурор, но като бъде избран - всичко щяло да си дойде по местата.

В този ред на мисли порокуратурата съобщава накратко днес, че...:

"Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство."

Лаконичното съобщение идва след повече от 2 денонощия мислене след публикуването на клипа, който - както съобщава самата прокуратура - е от 24-и.

Любопитно е също, че съвсем наскоро главният прокурор Иван Гешев, който както е известно е пряк шеф на всички прокурори, нарече остро критикуващия го "Антикуропционен фонд" - шизофреничен. Поводът бе, че едновременно го критикуват, а и го сезират със сигнали - макар че няма друга институция в България, до която да се подаде сигнал за извършени престъпления от високо ниво. 

Ето и цялото съобщение едно към едно:

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване

Днес, 26.06.2020 г., Софийска градска прокуратура се е самосезирала във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване от 24.06.2020 г., касаещи интервю на И.З.

По случая е образувана прокурорска преписка, по която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто от И.З.

Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство.