Разказ от първо лице на бизнесмена Илия Златанов - с история за завземане на бизнес за милиони, посредничество на настоящия адвокат, а преди това следовател Петър Петров, известен като Петьо Еврото, други адвокати, действия на прокуратурата, една охранителна фирма и случващото се в столичен ресторант с името "Осемте джуджета" - това съдържа разследване на Николай Стайков от неправителствената организация "Антикорупционен фонд", публикувано днес.

Видеото е дълго около 16 минути, а в края му се казва, че следва продължение. 

"Една история за магистрати с прякори, бизнес за милиони и един багажник злато. Осемте джуджета" - започва филмчето, като основният събеседник - собственикът на най-големия производител на асансьори у нас - "Изамет" Златанов, разказва.

Историята започва преди три години от семеен конфликт за бизнеса между него - от една страна, и децата и съпругата му - от друга. Златанов твърди, че когато роднините му се опитват да овладеят бизнеса, подава сигнали до НАП, до прокуратурата. Данъчните му отговорили, че "нямат ресурс да направят ревизия". През юни миналата година синът му твърди, че активите са прехвърлени на друга компания  - "К корекшън". Сагата си тече, докато съсед на Златанов не му предлага да го срещне с хора, които ще му помогнат. 

Разказът продължава със случващото се след това. В недостъпна за посетители част на столичния ресторант „Осемте джуджета“ бизнесменът се среща с адвокат Петър Петров. Това е доскорошният печално известен магистрат от столичното следствие, а от 5 години адвокат, който е по-известен с прякора си Петьо Еврото, свидетелства Златанов.

(Клуб Z припомня, че с активното съдействие на предишния главен прокурор Сотир Цацаров Еврото бе оставен да напусне по собствена воля съдебната система, без да бъде разследван или дори дисциплинарно наказан. Опити в тази посока пък правеха Лозан Панов, бившият министър Христо Иванов и др.)

Според твърденията му на срещата Петров обещава да съдейства за бърза намеса на прокуратурата срещу противниците му в конфликта за контрола над семейния бизнес, като в замяна искал да получи половината от възстановените активи на „Изамет“.

Бизнесменът подава пореден сигнал в прокуратурата, която този път се задейства веднага. Само две седмици по-късно, на 19 юли 2019 г., държавното обвинение информира медиите официално за повдигането на обвинения срещу шест лица - за изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери. От трезори на съпругата на Златанов и сина му са иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева. Според Златанов участници в групата, за която съобщава прокуратурата, са синът му, дъщерята му и бившата му жена.

"Услугата с прокурорската помощ обаче, изглежда, не идва безплатно. Ден преди изземването  в офиса на препоръчани от Петров адвокати Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 3 милиона лева. Парите се дължат на Любена Петрова, съпругата на Петьо Петров (тя отявлено ръководеше "граждански протести" срещу Лозан Панов и в подкрепа на Сотир Цацаров чрез движението "План Б", б.р.).

На основание записа на заповед са запорирани и останалите му активи -  фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки", продължава видеото на "Антикорупционен фонд". 

“В “Осемте джуджета” се уговорихме да делим с Петров половината от “върнатото” от моите активи”, казва 73-годишният основател, мажоритарен собственик и управител на фирмите Илия Златанов. Той обяснява какви документи е подписвал, как така и не е получил своя екземпляр от тях, как му е била представена и препоръчана адвокатка, която да го представлява, и той се е доверил. 

Според "Антикорупционен фонд" въпросната адвокатка е Десислава Коцева, която - припомнят оттам, нашумява около т.нар. скандал "Двете каки" като организатор на срещите между съдийките тогава Владимира Янева и Румяна Ченалова. 

Според разследването на фонда година по-късно ситуацията е съвсем различна, Златанов вече е извън страната, самият той признава, че е подписвал огромно количество документи "като селски кмет".

Сагата продължава през септември 2019 г., за когато Златанов разказва как Петьо Петров престанал да му вдига, а посочената му адвокатка му обяснявала, че сега хората били заети с избора на Иван Гешев за главен прокурор, но като бъде избран - всичко щяло да си дойде по местата. Всичко това е в свидетелствата на бизнесмена, поместени във видеото. 

На 15 декември Златанов твърди, че отново е извикан в ресторант "Осемте джуджета", тогава Петров му казал, че трябва да прехвърли всичко, но вариантът бил да продължи да управлява бизнеса още 2,5 г. и да му бъде изплатен делът. Споменава, че се очаквали пари по програма на Европейския съюз за подмяна на стари асансьори. Тук е мястото, където Златанов споменава и името Пеевски (без първо име - б.р.), препредавайки разговора си с Петров - това бил човекът, който предложил варианта с управление на бизнеса срещу изплащане на дял, му казал адвокатът - бивш следовател.

Другата фирма в сюжета - "К корекшън" - според материалите това е компанията, на която фиктивно били прехвърлени активи на "Изамет" от роднините на Златанов - пък била продадена на съдружник на Петров, за което Златанов е бил уведомен на нова среща - твърди самият той. На 15 януари тази година той пак бил повикан в "Джуджетата", била му наложена и охрана, която той не искал - от небезизвестната фирма "Делта гард" на Димитър Спасов, известен с прякора Каратиста, защото е многократен шампион по карате. Такава охрана се появила и в една от базите на фирмата. Последното се вижда и на кадрите във видеото.

Според "Антикорупционен фонд" сред потърсените в хода на журналистическото разследване Петър Петров, адвокат Коцева и Спасов единствено последният е отговорил на пратените мейли с покана за интервю, когато е бил потърсен. Но изпратил контравъпроси и намеци. Петров не бил открит на известния си телефон, адвокатката отказала среща.

Златанов във видеото разказва подробно за последната среща в столичния ресторант, за това как не е бил допускан в собствените си имоти, а когато звънял на 112 - полиция никога не се появявала. В края на март получил и заплахи - срещу себе си и за живота на сина си, който е арестант и със здравословен проблем, ако не прехвърли бизнеса - твърди самият бизнесмен във филма.

Споменава имена и на хора от съдебната и изпълнителната власт по време на разказа си.

Авторът на разследването Николай Стайков доразказва в текст за "Свободна Европа", че Златанов в крайна сметка подписва всичко, което искат от него, и спешно заминава в чужбина. Започва да се свързва с журналисти, сменя адвокатите си и подготвя сигнали до европейски институции. На негова страна вече е и дъщеря му, която е била задържана при миналогодишните арести, се казва в статията.

От Специализираната прокуратура са отказали коментар с аргумента, че се води досъдебно производство и те не биха желали да разкриват информация, казва още Стайков.

Ето и филма, публикуван от "Антикорупционен фонд":