Руски хакер, съдействал за измама с кредитни карти за 20 милиона долара и управлявал клирингова къща за международни киберпрестъпници, беше осъден в САЩ на девет години затвор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Според прокуратурата в американския щат Вирджиния Алексей Бурков от Санкт Петербург запълнил уникална ниша в света на киберпрестъпността, описвайки своя уебсайт "Direct Connection" като "най-изключителния престъпен форум в мрежата". Желаещите да участват трябвало да внесат 5000 долара, а трима съществуващи членове да гарантират за тях. След като станели част от сайта, членовете можели да купуват и продават откраднати номера на кредитни карти, хакерски услуги и зловреден софтуер, а престъпници с различни умения можели да обединяват сили за осъществяване на съвместни схеми. Сайтът действал от 2009 до 2015 г., когато Бурков бил арестуван.


Втори сайт, наречен "Card Planet", предлагал за продан откраднати номера на кредитни карти на цена между 3 и 60 долара, показват съдебни документи. За продан се предлагали над 150 000 номера, предимно откраднати от американски финансови институции. Сайтът дори предлагал гаранции за връщане на парите, ако даден откраднат номер не действа.
Обвиненията срещу Бурков били предявени през 2015 г. После той бил арестуван в Израел и прекарал няколко години в ареста, докато руските власти се борили хакерът да бъде предаден на тях. Бурков обаче бил екстрадиран в САЩ през ноември 2019 г.