"Общият брой на заразени не значи болни хора, а носители. Нормално е да има ръст на новозаразените, мерките отпаднаха. Виждам млади хора без маски в затворени помещения. Когато не носиш маска и заразиш майка си, не е виновна здравната система, Борисов или Щабът. Персонална е отговорността тогава. Затова и трябва да носим маски".

Това коментира пред БНТ бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков по повод значително увеличения брой открити новозарезени с COVID-19 всеки ден.

"С дисциплината имаме проблем, с дезинфекцията и миенето на ръцете се справихме. Тези неща не са трудни за спазване", каза д-р Ненков.

Според него дори при първи леки симптоми човек трябва да се консултира с лекар, защото без навременна обща терапия, има по-голяма вероятност вирусът да вземе превес.

После обясни, че не е проблем едно семейство да отиде на ресторант. Проблем е събирането с хора, за които не знаем с кого са общували.

Той защити специалистите, които работят в извънредната ситуация, като обясни, че „разбирачи и неразбирачи“ пораждат недоверие в тях и пречат много.

"Трудно е да си на мястото на властите, те носят реалната отговорност, а не само да си приказват. Представяте ли си, ако и тук, както в Швеция главният епидемиолог се извини, че е объркал мерките, какво ще стане? БГ мамите на място ще му изпият очите", каза бившият министър.

Досега здравната системе е издържала на натоварването, смята още д-р Ненков:

"Болниците не се претовариха, както се случи в Италия и Испания, което щеше да е голямо изпитание. Нека видим какво ще се случи нататък, защото има мощност в нашата система.“