Освен интервюто на бизнесмена Илия Златанов пред "Антикорупционен фонд" (АКФ) към разследването вече има и трима-четирима свидетели от първа ръка, както и есемес комуникация, които потвърждават, че важни неща от правосъдната сфера се решават в ресторанта "Осемте джуджета".

Това каза днес Николай Стайков от АКФ, който дава 2 часа сведения в Софийската градска прокуратура по образуваната предварителна проверка.

Става въпрос за разказ на ограбения собственик на фирмите "Изамет" - че съществува смазана машина за търговия с влияние, услугите се поемат от Петьо Петров-Петьо Еврото срещу дялове от бизнеса ти, а МВР и прокуратурата се задействат мълниеносно след неговата "благословия". 

Стайков заяви и още - че в многогодишния юридически спор около фирмите "Изамет" сега някои данни се потвърждават и от хора, които са на противниковата на Златановата страна, което ги прави "по-скоро верни".

Изявленията на обрания бизнесмен са потвърдени както с документи, така и с предоставена есемес комуникация, които "съвпадат, като се наложат едно върху друго", каза още Николай Стайков след разпита.

Той нарече комуникацията, предоставена от Златанов на разследващите - много любопитна. Споменават се телефонни разговори с министри, следователи, стана ясно още от думите му.

"Основна цел на това, което правим в момента, е да се осветят помагачите, оправячите - тези хора, на които им се носи славата, че отиваш, като имаш юридически проблем.

Много от тях се знаят, за много от тях има информация, но е много трудно да се намерят свидетели, които да говорят."

Стайков отговори и на въпрос на Клуб Z: как очаква да проведе разследване прокуратурата, щом в изявленията на Илия Златанов се визира трансмисия на престъпни влияния в самата прокуратура и разследващите органи (а пък основните лица "сега са заети с избора на Иван Гешев", б.р.):

"Това е много важен тест дали прокуратурата може да се саморазследва. И затова ще следя изключително внимателно какво ще правят те сега."

Той още веднъж обяви, че е предоставена цялата информация, която им е поискана, включително въпросните есемеси.

"Много се надявам експертизата, която натрупа през последнте седмици и месеци прокуратурата по отношение на анализирането на есемес комуникацията, да се пренесе и върху комуникацията тип "обади ли се Петьо на министъра", каза още той.

Все пак на въпроса има ли очаквания, Стайков заяви, че няма такива именно заради изказванията на...

"...Г-н Гешев, който неглижира нашата организация и я поставя в някакъв свой конспиративен мироглед. Който в момента е на практика официалният на прокуратурата. Нямам големи очаквания."