Представители на "Царско село" или други хора не са търсили играчите и треньора на "Витоша" (Бистрица) с цел симулативна игра за определен резултат преди мача между двата отбора в събота, завършил 0:1. 

Това заяви на два пъти днес Асен Букарев, наставникът на "бистришките тигри" - първо пред Комисията по етика и феърплай на БФС, начело на която е бившият полицейски шеф ген. Васил Василев, а след това и в отворено писмо до медиите. Случаят все пак ще бъде даден на прокуратурата, която - ако прецени, може да направи проверка.

Букарев беше привикан от комисията на Василев, тъй като публично заяви пред "Диема Спорт" след срещата, че от няколко места "натискали" "Витоша" да "легне" на "Царско село". Тогава той не поясни откъде е дошла атаката.

Бившият футболист на ЦСКА и "Левски" обаче казал в централата, че не е разбран правилно, пък и говорил в състояние на афект заради загубата и събитията от петък, когато срещата беше отложена заради съмнения за заразени с коронавируса играчи на "тигрите". Оказа се, че пробите им са отрицателни.

Нито от "Царско село", нито от други клубове е търсен за симулативна игра. Такива разговори е водил с приятели и запалянковци - те го питали дали отборът му ще играе сериозно, предвид факта, че вече е изпаднал. Нищо повече.

За разговора с Букарев в комисията разказаха пред журналисти в "Бояна" генерал Васил Василев и пресаташето на БФС Христо Запрянов. Треньорът е призован в бъдеще да прецизира изказванията си, тъй като предизвиква широк обществен отзвук, бъдейки популярен футболен човек.

Преписката отива в прокуратурата още днес, рече Василев.

Обвинението ще бъде сезирано и по повод думите на президента на "Марица" (Пловдив) и кандидат за шеф на БФС Христо Христов, който заяви вчера, че преди две години подкупил член на Изпълкома на БФС мач на неговия отбор да завърши по определен начин. Бизнесменът не назова име, щял да го стори на конгреса на централата през декември. Парите обаче му били върнати, тъй като "поръчката" не била изпълнена - резултатът не бил манипулиран.

А ето пълният текст на писмото на Асен Букарев:

"Уважаеми медии, Уважаеми любители на футбола,

Във връзка с моето интервю след срещата ФК Витоша - ФК Царско село на 27.06.2020 г., бих искал да заявя следното:

Категорично заявявам, че нито аз, нито моите футболисти са търсени от представители на ФК Царско село или други хора с цел симулативна игра в полза на ФК Царско село.

В дните преди мача, както впрочем и преди мача срещу ЦСКА-София, редица фенове, познати и приятели ми задаваха въпроси дали ще играем сериозно и на максимум в контекста на факта, че отборът ни изпада във Втора лига.

Въпроси, които ме обидиха и разочароваха. Останах с впечатлението, че се шири нагласа, че ще загубим лесно и няма да играем феърплей до края на сезона , и в частност срещу ФК Царско село, защото са от София и съседи на Витоша.

Допълнителен стрес за мен и отбора бе съмнението за заразени с COVID-19 и отлагането на срещата. Чашата преля след арогантни реплики на собственика на ФК Царско село от трибуната на стадиона, отправени към мен, щаба ми, играчите и съдията през второто полувреме на срещата, в стил "защо се хвърляме толкова, защо играем с толкова злоба".

Всичко това доведе до думите ми след края на мача, когато бях силно афектиран от всичко случващо се и много разочарован. Признавам, че изказването ми е пресилено и с лошо подбрани изрази. Съзнавам ефекта от емоционалните думи и отговорността, която нося като публична личност. Готов съм да приема справедлива критика и порицание.

Твърдя, че винаги съм следвал правилата за честна игра и като играч, и като треньор. Същото се отнася за отбора на Витоша.

Не на последно място бих искал да се извиня на всички колеги и футболисти на Витоша, както и на привържениците на отбора за причиненото неудобство.

С уважение: Асен Букарев, 30.06.2020 г. - София"