"Посолството на Гърция в София ни информира, че от 1 юли 2020 г. влизането на всички граждани през сухопътните граници от България в Гърция ще бъде възможно само през граничния пункт "Кулата-Промахон."

Това съобщиха от външно министерство след като малко по-рано бе уточнено, че ще се търси информация от гръцките власти откъде може да се влиза в Гърция по съхопътната й граница с България. 

"По данни на гръцкото посолство засега няма да е възможно влизането в Гърция през други сухопътни гранични пунктове, освен само при съществени причини.  Предстои да бъде уточнено какви са те. Според развитието на епидемиологичната обстановка, свързана с коронавируса, компетентните гръцки власти ще разгледат възможността да се отворят и други гранични пунктове в бъдеще.", се казва в съобщението на българското министерство. 

От утре - 1 юли, Гърция има нов ред за влизане в страната. Гръцките власти въвеждат задължително попълване на онлайн декларации за всички чужди граждани. Тези, които не са го направили няма да бъдат допускани в страната. Формулярът трябва да е попълнен 48 часа преди пътуването. В резултат гражданинът ще получава в електронната си поща код, който трябва да представи.  Проверките на гражданите ще бъдат на случаен принцип.

Формулярът може да бъде намерен тук: https://travel.gov.gr/#/

Днес от Министерство на външните работи съобщиха, че поради големия интерес, свързан с реда за влизане в Гърция от 1 юли 2020 г., Министерството на външните работи чрез посолството ни в Атина е поставило въпроса пред гръцките власти защо в нововъведения за попълване електронен формуляр от 5-те ГКПП между България и Гърция са посочени само два „Кулата-Промахон“ и „Маказа-Нимфея“.

След отправеното питане се оказва, че засега ще работи само един граничен пункт - "Кулата-Промахон".

В неделя стана ясно, че всички туристи, които посещават Гърция, ще бъдат задължени да попълват декларация, в която се съдържа информация за държавата, от която желаещият да влезе в Гърция идва, за предишни пътувания, както и точен адрес на мястото, където ще пребивава и за какъв период от време.

Новата мярка е част от стратегията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на COVID-19.