Очаквано - със 136 гласа ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС си прегласуваха промените в Закона за МВР, с които жандармерията и "баретите" се обособяват в нова главна дирекция, а тя получава фунции да охранява застрашени чиновници, но и висши политически лица. Президент, премиер, шеф на парламента, политици, срещу които има конкретни заплахи или застрашеност - като Делян Пеевски и Ахмед Доган в момента, вече ще могат да заявят кой да ги пази - НСО (както бе досега по закон) или "Главна дирекция жандармерия и противодействие на тероризма" в МВР. 

Въпросните промени в закона за МВР бяха върнати на депутатите с вето от президента Румен Радев. И в неговите мотиви, и според редица експерти, които нямат общо с президентската институция, става дума именно за дублиране на функциите на НСО по отношение на охраната на политици.

Припомняме, че ремонтът на Закона за МВР, внесен през септември миналата година от Министерския съвет, не съдържаше изобщо такива идеи. Те се появиха в началото на тази година - под формата на редакции между двете четения, направени от депутати от ГЕРБ. Тогава все още идеята бе облекчаване на процедурите и регламент за охрана на служители в държавната администрация - като данъчни, инспектори и т.н., за които има сигнали за застрашеност заради работата им. Далече извън срока за писмени предложения по законопроекта - с устни допълнения, шефът на вътрешната комисия в парламента от ГЕРБ Пламен Нунев прокара новите "политически" текстове, засягаща охраната от НСО на политици, на която такава се полага по закона за МВР. 

 
Идеите на Нунев, прегърнати от мнозинството и от ДПС, се появиха в условия на задълбочен и задълбочаващ се конфликт между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. По закон НСО е единствената спецслужба, която е под шапката на държавния глава, а не на изпълнителната власт.
 
В дебатите по ветото днес от ГЕРБ защитиха нова теза защо трябва жандармерията и баретите да развиват охранителна дейност - а именно, че така нямало да се дублират функции на на службата за охрана, а напротив - нейната работа щяла да бъде подпомагана от МВР. Това обявиха и юристът и бивш зам.-вътрешен министър Красимир Ципов, и членът на комисията по вътрешна сигурност Маноил Манев. 
 

Ципов заяви, че и в момента МВР подпомага всички останали служби по отношение на охрана и обезпечаване на ред.

"И в мотивите на президента, и в изказванията на критиците на закона се отрече принципа на взаимодействие между държавните органи. Това е основен принцип, който е заложен в действащото българско законодателство. ", добави той. 

Единствено от БСП опонираха на идеите на ГЕРБ за ремонт. Иван Иванов от левицата подчерта, че създаването на конкуренция между различни силови служби е рисково, а в случая точно това се прави, тъй като част от лицата, които по закон се охраняват от НСО, вече ще могат да поискат да са под опеката на МВР. 

По време на дискусията неизбежно на няколко пъти бяха споменати актуалните случаи с изтекли снимки на премиерската спалня и разпространени записи с глас, който много прилича на този на Бойко Борисов, като Красимир Янков от левицата настоя да се изчисти името на службата за охрана. 
 
Отхвърлянето на ветото бе предизвестено. Сега Румен Радев е длъжен да издаде указ за обнародване на промените в Закона за МВР. В мотивите му за вето обаче имаше и пасажи за противоречие на приетите промени с Конституцията, затова има и опция да бъде сезиран Конституционния съд.
 
 
Един от хората, на които се полага охрана от НСО - главния прокурор Иван Гешев, вече се отказа от услугите на службата.