Паралелна НСО в МВР на практика наистина ще има, въпреки че управляващите от ГЕРБ допоследно уверяваха, че това няма да се случи. Но се случи - това е изводът, след като в сряда Народното събрание прие промени в Закона за МВР, първоначално внесени от Министерския съвет през септември миналата година. След като проектът бе приет на първо четене и срокът за предложения за редакции на второ четене изтече на 16 януари т.г., се появиха съмнения, че целта на предложените текстове - жандармерията и Специализираният отдел за борба с тероризма (СОБТ) да се обособят в нова Главна дирекция на МВР, а на звеното да се възложи и дейност "охрана на служители на органи на власт при конкретна застрашеност" - целят именно дублиране на част от функциите на Национална служба за охрана.

По закон НСО за разлика от останалите спецслужби е под шапката на президента, а не на правителството. А, както е добре известно, отношенията между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 в мандата на държавния глава Румен Радев са силно обтегнати. 

Против идеята жандармерията и т.нар. барети да се обединят в звено и да охраняват застрашени лица се обявиха бившият министър на вътрешните работи във втория кабинет "Борисов" Веселин Вучков и редица експерти именно заради подозрението, че ще се появи квази-НСО, при това още когато конкретните текстове в законопроекта не засягаха пряко кръга от лица, които сега се охраняват от службата. 

 

НСО или МВР - охрана по избор

Президент, председател на парламента, премиер, главен прокурор, както и всеки "конкретно застрашен" министър, депутат или лице, свързано с националната сигурност - ще имат право на избор кой да ги охранява - НСО или МВР, чрез новата му Главна дирекция, обединила вече жандармерията и СОБТ - тоест "баретите". Това гласят окончателно приетите текстове при ремонта на Закона за МВР, финализиран на ниво парламент през тази седмица.

Решението кой ще се грижи за подлежащите на охрана лица ще се взема от сегашната комисия в състав шефът на НСО, шефът на ДАНС и главният секретар на МВР, "въз основа на заявление на съответното лице", пише в приетия проект. Това е същата комисия, която и сега преценява дали министри, депутати и други лица имат нужда от държавна охрана като "застрашени". В списъка към момента според публичната информация (защото истинската е тайна, б.р.) са почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, депутатът от движението Делян Пеевски, макар вероятно да не са единствени. Работата на комисията също е тайна. Президент, парламентарен шеф, премиер и главен прокурор са със задължителна държавна охрана - досега от НСО, от която не могат да се откажат. Ако промените влязат в сила - пак няма да могат да се откажат, но ще могат да заявят кой да ги пази - НСО или МВР. 

Хронологията и излъга ли ГЕРБ?

В законопроекта, внесен от Министерския съвет през миналата година, охранителната дейност на новата главна дирекция от жандармерия и "барети" щеше да може да се простира върху обекти, които МВР и сега пази, специални товари, дипломатически представителства.

Депутатът от ГЕРБ и бивш МВР министър Валентин Радев и негови колеги обаче добавиха между двете четения и идея на охрана от жандармерия и "барети" при "застрашеност" да могат да подлежат и "служители в органи на власт". Според обясненията на представители на ГЕРБ - ставаше дума за защита, която МВР и сега осигурява в определени случаи, и не засяга лицата, които по закон имат право или са длъжни да бъдат охранявани от НСО. Става дума за "конкретно застрашени" служители заради функциите, които изпълняват, работейки например в Агенция "Митници", разследващи полицаи, служители на Националната агенция за приходите и т.н. В мотивите на Радев и компания от януари пише:

"Тази редакция дава възможност да се охраняват както висши държавни служители, така напр. редови служители на МВР или НАП, за които е възникнала заплаха във връзка с упражняване на служебните им задължения."

Решението кои представители на администрацията са застрашени и имат нужда от охрана заради работата им ще се взема от комисия, съставена от представители на висшето професионално ръководство в рамките само на МВР, мярката за охрана е временна, като и срокът, и видът охрана ще се решават от комисията. Министърът пък ще напише наредба с правила.

Дотук добре. Притесненията, че иде реч за "паралелно НСО", все още не бяха облечени с категоричност в законов текст. Заради недостатъчно ясните дефиниции обаче и заради неофициална информация какво точно се готви съмненията плъзнаха. Появи се нов вариант на разпоредбата в проекта - охрана от МВР ще може да има за "служители в администрацията на органи на държавната власт при наличието на конкретна застрашеност във връзка с упражняване на функциите им". Тук тези, които са пазени от НСО по закон, ги няма. 

Но...

На 11 март 2020 г. философията на ГЕРБ "не правим паралелно НСО" се променя по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Това е видно от стенограмата от въпросното заседание. Председателят й Пламен Нунев от ГЕРБ не е направил писмено предложение в установения срок за редакции на законопроекта между двете четения по темата. Възползва се обаче от правото да направи поправки "устно". Така изведнъж в доклада на комисията за второ четене се появява възможността лицата, охранявани от НСО досега по закон, да поискат това да върши МВР. Конкретно това звучи така: 

"Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" може да охранява и лицата по чл. 20 или чл. 22 от Закона за Националната служба за охрана след решение на комисията по чл. 23 от Закона за Националната служба за охрана въз основа на заявление от съответното лице.

(9) Извън случаите по ал. 8 наличието на конкретна застрашеност, видът, обхватът и срокът на охраната на лица се определят от комисия с председател главния секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

Втората цитирана алинея се отнася до онези застрашени служители на институциите, които разследват, правят ревизии, пишат актове и МВР и досега е пазило под някаква форма - тоест до "служителите в администрацията на орган на власт". 

Споменатите чл. 20 и чл. 21 от Закона за НСО обаче третират именно задължителната охрана от НСО за президент, председател на парламента, премиер и главен прокурор, транспорт за вицепрезидента и т.н., както и охраната от НСО "при конкретна застрашеност" на министри, депутати, други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в републиката и т.н. За "конкретна застрашеност" примери са Пеевски и Доган, по едно време в тази хипотеза бе и бившият председател на ДПС Лютви Местан. За други просто не се знае поименно.

Накратко - всички от изброените по-горе ще могат да заявят кой да ги пази - НСО или МВР чрез новата си главна дирекция. 

За мисълта, че твърдението "не правим паралелно НСО" на ГЕРБ се е видоизменило през март, свидетелства и следващо предложение на Пламен Нунев - пак направено устно, както се вижда от доклада на комисията му за второ четене и дискусиите на заседанието от 11 март. 

Първоначалното предложение е новата Главна дирекция от жандармерия и "барети" редом с останалите главни дирекции на МВР и областните управления да могат да създават свои специализирани звена. Това обаче само с цел реагиране "при критични ситуации вследствие на престъпна дейност и за участие в специални операции с висока степен на риск". Нунев добавя, че може да има и обособени "звена за осъществяване на охрана на лица".

Обобщението: в МВР ще има ГДЖСОБТ - жандармения и "барети", която ще може да си обособи "звено за осъществяване на охрана на лица". А кръгът от лица включва конкретно застрашени по работа служители на администрацията, но и тези, които сега по закон получават охрана от НСО, но заявяват, че вече искат тази работа да я върши МВР. Решението ще го взема комисията в състав председател на НСО, председател на ДАНС и главен секретар на МВР. А тези решения са... класифицирана информация. 

В комисията по вътрешна сигурност само от БСП поставят въпроси защо се прави това, дублира ли се дейност на НСО, има ли финансова обосновка. Получават отговори и от представителите на ГЕРБ, и от министър Младен Маринов, свързан с "безобидната" идея да се създаде регламент за охрана на митничари, данъчни, разследващи полицаи и прочие... Финансова обосновка няма.

Дали и кога законопроектът, приет в сряда, ще влезе в сила, ще стане ясно, когато президентът Румен Радев съобщи дали ще издаде указ за обнародване в "Държавен вестник". Или ще наложи поредното си вето. 

Логиката показва, че по-скоро може да се очаква второто. Най-малкото защото самата НСО излезе със становище "против" описаните идеи, макар и самото становище да беше витиевато. 

Междувременно из парламента още отлежава идея на ДПС за промяна в Закона за НСО, която да позволи на охранявани лица да си плащат за това. И това бе внесено именно защото Доган и Пеевски имат такава охрана. Периодично се появява въпросът колко струва тя на бюджета и той никога не получава отговор. Дори когато го постави бившият вицепремиер и съпредседател на управляващите "Обединени патриоти" Валери Симеонов. 

 
По-рано днес пред бТВ и бившият началник на НСО и експерт в сигурността ген. Румен Миланов заяви, че на практика с гласуваните промени на ГЕРБ се създава второ НСО, ако президент, премиер и политици имат право и на охрана от МВР. По думите му се появават и въпроси от професионално-техническо ниво - не е ясно как ще се планират ресурсите, подготовката на кадрите, каква ще е координацията между тях.