Не българската държава, а инвеститорът трябва да изпрати до Еврокомисията нова нотификация за завършването на АЕЦ „Белене“.

Това съобщиха специално за Клуб Z в ново писмо от ЕК. От „Берлемон“ специално изтъкват, че коригират предишното си писмо, което бе в отговор на наше запитване.

Ето и съдържанието на днешното писмо:

„Бихме искали да коригираме информацията, изпратена в предишното ни писмо.

Нова нотификация за проекта от инвеститора до Комисията се изисква (въз основа на членове 41-43 от Договора за Евратом) в случаи, когато има промени на оригиналния проект (нови инсталации, конверсии, замени). Тази нотификация трябва да бъде дадена не по-късно от три месеца преди сключването на първите договори или три месеца преди започването на работата. Такъв е случаят с проекта за „Белене“ поради вече случилите се промени на оригиналния проект.

След нотификацията службите на Комисията ще могат да направят своята всеобхватна оценка на новия проект и дали той изцяло спазва Договора за Евратом и неговото вторично законодателство, а след това да съобщят мнението си за проекта (или „гледната точка“ според член 43 на Договора за Евратом).“

Факсимиле от второто писмо от ЕК до Клуб Z

Темата стана актуална миналата седмица. Разликата между двете писма е в това кой точно следва да изпрати в Брюксел нотификация - държавата или бъдещият инвеститор. В момента България е в процедура по избор на такъв, като кандидатите са "Росатом", която подписа меморандум с "Дженерал Електрик" и "Фраматом",  Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и от Корейската хидро-атомна корпорация (KHNP).

Енергийната министърка Теменужка Петкова също заяви, че държавата няма ангажимент за нова нотификация за "Белене". Тя обаче твърди още, че проектът за втора атомна централа не е нов, а стар и за него е получена нотификация и одобрение през 2007 г. През 2012 г. този проект бе спрян с решение на Народното събрание. В този мандат ГЕРБ отмени това решение и започна да търси кой да строи.