Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези „бизнесмени“ са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени. Няма да допусна страната ни да бъде сметище! #ЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ!

Това написа главният прокурор Иван Гешев  в общо 10-ия си (публичен) туит, откакто се е присъединил към социалната мрежа.

Сред разпространените 4 снимки ясно се вижда етикет на дружеството - "Монбат" едно от патримониума на братя Бобокови. Известно е, че по т. нар. "дело за боклука" братята, след като са развалили договорните отношения за утилизация на опасните оловни отпадъци с германска фирма, са ползвали услугите на две български дружества.  Те са трупали боклуци на две площадки - в Лом и в Плевенско. 

 

 

Забележително е, че както Гешев, така и кръговете и медиите, единомислени с прокуратурата, най-често нападат противниците му - например Лозан Панов или Атанаска Дишева, с обвинения за "политическо говорене".

По-късно прокуратурата съобщи, че става въпрос за землището на гр. Червен бряг:

Днес, 01.07.2020 г., под ръководството на Специализирана прокуратура в землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, се извършва оглед в рамките на образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група създадена с користна цел, в която участват и длъжностни лица.

В хода на разследването по делото е установено, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б, са били загробвани в землището на гр. Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями. Първоначалният анализ сочи, че са установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. На местопроизшествието са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда.

В огледа на местопроизшествието участват служители на ОДМВР - Плевен, Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението",  ТД - ДАНС - Плевен,  Областна администрация - Плевен,  Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", експерти от  АЕЦ - Козлодуй,  МОСВ и ИАОС, както и специализирани лаборатории за изследване на отпадъци.

Предстои да се извърши оглед на местопроизшествие и в землището на с. Рупци, общ.Червен бряг, обл. Плевен.