Тройно повече седмокласници са изкарали максимален брой точки на изпита по математика. Като цяло обаче резултатите по този предмет си остават ниски - 36,33 е средният брой точки при максимален 100. Спрямо миналата година това означава повишение с 3 точки.

По български език и литература резултатите са средно 51,06 точки, което е с 2 по-малко спрямо 2019 г.

Това показват обобщените данни след изпитите от националното външно оценяване след 7 клас по двата основни предмета, съобщени днес в Министерството на образованието с участието на министър Красимир Вълчев.

Общо трима ученици са с максимален брой точки на изпитите, като нито един от тях не е от столицата и от математическа гимназия. Децата са от Плевен, Варна и Бургас и завършват обикновени средни училища.

Иначе в челната десетка на учебните заведения според резултатите на възпитаниците им са само математически и частни училища. И по двата предмета с най-висок резултат е математическата гимназия във Варна. Просветният министър Красимир Вълчев припомни, че това са все училища, които селектират учениците си при приема, затова не е коректно да бъдат сравнявани с останалите, където учителите може да са дали много повече принадена стойност.

Седмокласниците, както и в минали години, се затрудняват при четенето с разбиране и не са могли да извлекат значението на конкретен цитат. По математика пък ги е затруднила последната задача, която е с конкретен житейски казус. Тя е с 4 подусловия, като по последното са работили едва 6,5 на сто от децата. Министър Вълчев заяви, че в следващите години подобни задачи ще се увеличават.