54% от българите се определят като хубави, а 72% от тях твърдят, че са доволни от себе си. В социологическите данни личи ясна разлика в ценностите на поколенията, разкриват се отлики и в мисленето между мъже и жени. Анджелина Джоли и Ален Делон се оказват най-красиви за българите. Но не бият с много Невена Коканова и Стефан Данаилов в класацията по красота.

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл“.

Да си красив явно е все по-важно в днешния свят, но и все повече са пътищата, по които можеш да бъдеш красив – един от основните е да си вярваш и да си в разбирателство със себе си, коментират от агенцията.

 

Близо 60 на сто от анкетираните смятат, че за красивите е по-лесно. Кои са факторите, които определят красотата? Според анкетираните властта, парите, външният вид...Но не само.

Една трета от българите се съгласяват с твърдението, че по-богатите хора изглеждат и по-красиви, но две трети го отричат.

22% смятат, че хората с повече власт изглеждат по-красиви. 68% обаче са на обратното мнение, останалите не могат да преценят.

Фитнесът става все по-важен (близо една трета даже смятат, че е задължителен), телесният „ъпгрейд“ също; че и голотата (70% се съгласяват, че дрехите днес са прекалено разголени).

57% признават, че днес май е по-важно как изглеждаш, а не колко си умен.

58% казват, че за красивите хора всичко изглежда по-лесно.

Но да си ОК със себе си май е най-важното – за да си красив в очите на другите, трябва да си красив в своите очи. 

Щастливите хора изглеждат по-добре - според 86 на сто от анкетираните. 

Красотата е здраве или по-скоро обратното здравето е красота - за 85 на сто.

87 на сто смятат, че всеки има право да изглежда както пожелае.

Само 23% се съгласяват, че русите хора са по-принцип по-хубави.

58% от хората у нас си признават, че се съобразяват с общественото мнение. Жените и по-възрастните тук са повече. Логично, те са повече и в употребата на средства за разкрасяване – 56% от жените казват, че редовно употребяват козметични продукти. Процентът при мъжете е 36%, което никак не е малко.

Когато става дума за самоопределението „хубав“, мъжете обаче почти се изравняват с жените. 55% от българките смятат за себе си за хубави и почти толкова – 53% – от българските мъже. Водещ критерий остава възрастта.

72% от българите са доволни от себе си. Но не напълно – близо две към едно казват „не всичко ми е наред“.

Цели 78% твърдят, че са в мир със себе си. 

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на „Жената днес“ и „Рубела Бюти“. Изводите от проучването бяха представени по време на дискусията „Такава, каквато съм“ от серията разговори „Жени. Технологии. Време“, която се случва заедно с Женския форум за идеи.Изследването е проведено между 1 и 8 март 2020 г. сред 813 пълнолетни българи по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималната допустима статистическа грешка: ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.