Българските политически партии са изхарчили повече пари през 2019 г., отколкото са получили. Това е най-важният извод, който може да се направи от одита на Сметната палата за миналата година. 

Според председателя на одитната институция Цветан Цветков, който днес гостува в студиото на бТВ, това се случва за първи път от началото на прехода. Според него този феномен има и доста елементарно обяснение - намалената партийна субсидия и провеждането на местните избори през миналата година. 

Припомняме, че след като разследване показа, че Министерството на финансите е отпуснало по-големи средства на партиите през 2018 г., отколкото им се полагат по закон, се завихри скандал, който в крайна сметка доведе до практическата отмяна на субсидиите. Бе решено да връщат надвзетите пари.

Малко по-късно обаче - с гласуването на републиканския бюджет в края на 2019 г., все пак народните представители приеха партийна субсидия от 8 лв. на глас (с 3 лв. по-малко от предните години). Това стана на инфарктно заседание, в което дори се стигна до минипарламентарна криза, породена от решението на ДПС да не подкрепи идеята. Все пак със съмнение за незаконна процедурна хватка идеята беше прокарана.

ГЕРБ

Така одитът на Сметната палата показва следните числа при трите най-големи партии. Управляващата партия от ГЕРБ е отчела приходи в размер на малко над 9 милиона лева. От тях 8,42 млн. лв. са държавна субсидия, а допълнителни 568 000 лв. са дошли от членски внос. Общите разходи на партията обаче преминават 13,5 млн. лв. 

БСП

Втората политическа сила БСП също бележи ръст на разходите над приходите, но отчита и тройно повишение на даренията. Числата при столетницата са следните: приходи - над 7, 8 млн. лв., от които 5,394 млн. лв. са държавна субсидия. Членският внос на социалистите им е докарал допълнителни 1,145 млн. лв. Даренията на най-старата партия за миналата година обаче достигат фантастичните за българската нормалност 96 918 лв. 

Припомняме, че при драмата с временното отнемане на партийните субсидии депутатите приеха, че таван на даренията няма да има. Преди това той беше до 10 000 лв. от лице. Тогава обаче беше заявено, че след като държавата няма да помага, е логично структурите да се финансират по този начин от симпатизанти - физически лица, но вече и от бизнеса (което бе забранено преди това). И въпреки че след това партийната субсидия беше върната, таван на даренията не беше сложен. Такъв проект беше внесен от Валери Симеонов, който предложи той да е отново до 10 хил лв. за физически лица на година за партия. Но малко преди заседанието, на което трябваше да се гледа, точката беше оттеглена.

ДПС

Третата най-голяма партия - ДПС, е отчела приходи от 1,173 млн. лв., от които 696 000 лв. са партийна субсидия. 472 000 лв. е събрало Движението от членски внос, докато разходите превишават приходите с почти 5 към 1 - до 5,5 млн. лв. 

Докладът на Сметната палата е установил още, че пет партии вече са възстановили и надвзетите за 2018 г. по-големи суми за субсидии, седем са направили това частично, а Земеделският съюз "Ал. Стамболийски" не е върнал никакви пари. 

Цели 14 партии пък не са подали никакви финансови отчети все още, а две са в нарушение за втора поредна година, което означава, че там ще се намеси прокуратурата. Сред по-големите партии, непредставили отчети, намираме "Движение България на гражданите".