Общинският съветни от БСП в София Николай Николов, който е под карантира заради положителен тест за коронавирус, се съмнява, че е носител на вируса. Това стана ясно от разказа му пред бТВ.

Николов бе един от четиримата социалисти, за които бе съобщено, че имат COVID-19, след като се разболя бившият депутат Янаки Стоилов, а БСП проведе партийни събрания - заседание на Националния съвет и заседание на Градския съвет в София. Съветникът е част от втория формат. 

Николов твърди, че от самото начало се чувства добре и няма, нито е имал някакви симптоми на заболяване. Съмненията за отчитането на пробата му дошли, след като сам решил да си направи повторен тест в частна лаборатория. Той се оказал отрицателен. Това се е случило 4 дни след първия тест, проведен на 22 юни.

„Първата проба ми беше взета само от гърлото, а втората – и от гърлото, и от носа. За мен е по-логично втората да даде по-правилния резултат. 120 лв. ми струваше теста, 30 лв., за да дойдат лаборанти в дома ми, и 5 лв. административна такса", разясни социалистът. 

До решението да се тества повторно сам Николов стига, след като инспектор от РЗИ, който му се обадил, за да съобщи резултатите от първия текст - в случая положителни, - казал, че до два дни ще дойде екип, който да направи ново изследване за потвърждение. Това обаче не се случва, а оттогава са минали 12 дни. По думите на социалиста на 12-ия ден е трябвало да се направи трети тест, след който, ако е отрицателен, пада карантината. 

По думите на Николов за разлика от него съпартиецът му Николай Цонев е бил подложен на втори тест от РЗИ, след като първата му проба също се оказва положителна. Втората потвърждава резултата. 

„Може би трябва да си депутат, за да ти направят втори тест“, коментира общинският съветник.

Николов допълни, че прави разлика между заразен и болен.

„Чух и обратната теза - човек, който няма симптоми, няма как да е заразен. Тезите са различни и се бият. В гимназията съм имал астматични пристъпи и напълно сериозно приемам заболяването, защото белите дробове са моето слабо място“, каза още той.

Засега от РЗИ не са коментирали случая.