Президентът на Франция Еманюел Макрон потвърди намерението си да направи промени в правителството в условията на възстановяване на страната от епидемията от COVID-19, но остави открит въпроса за съдбата на министър-председателя. Макрон оповести плановете си в интервю за регионални издания, публикувано снощи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ще трябва да направя избор, за да поведа страната по нов път. Новият етап предполага нови цели за независимост, възстановяване, помирение и нови методи за тяхното постигане. За това ще се бори нов екип", каза президентът.

Интересът към това дали Едуар Филип ще запази премиерския пост нарасна, след като в медиите изтече информация за разногласия между премиера и президента. Освен това Филип спечели изборите за кмет в град Хавър.

Макрон посочи, че е заедно с Филип от три години, през които се извършват важни исторически реформи, често в трудни условия, и между тях е изградено голямо доверие, което от определена гледна точка е уникално за Петата република.

Макрон подчерта, че една от реформите, която иска да прокара през последните две години от мандата си, е коренната промяна на пенсионната система.

Спекулациите за промени в кабинета нарастват, тъй като на местните избори в неделя "зелените" победиха в няколко големи града.