Адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Десислава Иванчева, изнесе 40-минутна пледоария днес пред Апелативния спецсъд, където делото за подкуп е на финал на втора инстанция. В нея той направи паралели между клиентката си и Народния съд - който е специално сформиран, извънреден и осъжда всички, с Лайпцигския процес - който пък - макар също политически - е по процедурните правила и оправдава всички (без самия Ван дер Любе).

Наред с това адвокатът - известен с непримиримото си отношение към прокуратурата, десетки пъти спомена главния прокурор Иван Гешев и изрази доста твърдения в сферата по-скоро на обществените процеси и политиката, отколкото на конкретните доказателства.

Ето избрани фрази от защитата му:

Точно преди 6 години без един ден държавното обвинение влезе в офисите на Цветан Василев, търсейки писмен договор за убийството на Пеевски. Очевидно не го намери.

...Чудесна е практиката, когато прилагаме отделни части от отделни доказателства, които сочат пряко към вината на някого. Ако това е правилен и законен подход – да закрием дори и този съд.

(За други акции на поркуратурата.) 

Подсъдимата Иванчева е голяма бяла птица, която маркира получения подкуп с носа си.

(Заради това, че маркиращо вещество от парите има по носа на Иванчева.)

...Случващото се ни води до плашещото заключение, че целта на настоящото производство е не само примитивно отмъщение, но и показно - какво би се случило с всички осмелили се да се противопоставят по някакъв начин на властта...

...Така някак си подсъдимата Иванчева, защитавайки обществения интерес по непознат до този момент начин у нас, наруши установения корупционен ред и съвсем логично се оказа пряка заплаха за властта и показа, че има и друг начин...

...Колаборацията на всички възможни служби, включително и Иван Гешев, доведоха до крайната цел – отстраняването на Иванчева на всяка цена. И не просто отстраняване! Отстраняването по такъв начин, дотолкова брутален е, за да стане ясно за всеки гражданин какво следва за него, ако не следва повелите на партията и правителството. Всеки един – дори с минимална власт – вече знае какво го чака, ако по някаква причина си позволи да противоречи на властта.

(За политическия според него подтекст на процеса.) 

 

Ужасяващ медиен цирк...

...Защитата положи неистови усилия да разбере в какво си качество Иван Гешев присъства и дава разпореждания.

(За ареста пред Спортната палата.)

...Всички факти разкриват една друга възможност – че са налице активни действия от един-единствен човек в рамките на процеса, това е подсъдимият Дюлгеров.

Това обяснява и неадекватното поведение – включително Ваклин, който носи купища пари на Иванчева и тя не ги взема. И Ваклин си тръгва сърдит. Иванчева просто не е знаела, че трябва да взема парите.

Просто подсъдимият Дюлгеров работи за себе си.

(За Петко Дюлгеров.)

 

Воденето на целенасочена кампания с цел осъждането на някой на всяка цена, освен порочно и незаконосъобразно, е и неправилно – доколкото това не е правосъдие.

Подобно невиждано към онзи момент медийно излияние създава определена осъдителна нагласа дори и у най-обикновения човек. Известно е, че съдиите също са хора...

...Целият свят има съмнителното удоволствие да разбере, че Иванчева е виновна. Това отне месеци.

(За медийната кампания срещу Иванчева.) 

...Кой може да укрие свидетел – това е само по силите на прокуратурата в съучастие с ДАНС и други служби...

...Нарушаването на презумпцията за невиновност от страна на Специализирания наказатлен съд е вече на подсъзнателно ниво...

(За презумпцията за невиновност и целите й.)

Пътищата у нас се строят с 20% - останалите 80% очевидно не стигат до пътищата. Оставям на фантазията на всеки как се разпределят...

...Всички разпитани строители твърдят едно и също: градинки, алеи, осветление до посиняване.

(За разликите между другите строителства в държавата и строителството в "Младост" при Иванчева.)

Накрая Хаджигенов каза на съда, че не моли, а настоява за напълно оправдателна присъда на Иванчева.

Самата Десислава Иванчева очаквано заяви, че е невинна и че винаги е преследавла целите за добруване на квартала.

Тя се обърна към съдия Георги Ушев:

Имаме общ познат, който каза, че на младини сте бил доста по-различен.

Тук съдиите и залата се изненадаха видимо, а Ушев ѝ отговори:

По принцип да ви кажа, не е препоръчително да коментирате личните качества на членове на съда.