Промяната на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е на финалната права, след като вчера изтече срокът за подаване на номинации в Народното събрание, което избира комисарите. Мандатът на председателя и четирима души от настоящия състав изтече преди месеци и не изглеждаше, че някой бърза да ги подменя, докато премиерът Бойко Борисов не "разпореди" това да стане веднага - ядосан на съобщения в медиите, че към онзи момент предстои повишение на цените на парното, докато правителството обяснява как благодарение на него цената на природния газ е паднала драстично след споразумение с "Газпром" (до това се стигна, след като Европейската комисия застави руския газов доставчик да намали цените за определени държани от ЕС, в противен случай щеше да има санкции за "Газпром" - б.р.) В действителност повишение на цени има, но в сравнение с миналогодишните -  за предстоящата зима сметките ще са по-ниски. 

Така Народното събрание набързо започна процедура по избор на наследник на Иван Иванов и четиримата комисари в КЕВР. В парламента е постъпила само една номинация за председател на независимия регулатор. ГЕРБ - без никаква изненада, предлага досегашния директор на дирекция в КЕВР Пламен Младеновски. Управляващите, заедно с ДПС, дори промениха критериите за заемане на поста - изискуеми 5 г. стаж в бранша, вместо 7, както беше досега, за да могат да обезпечат номинацията си - с аргумент "да се даде път на младите". 

 
Общо кандидатурите за комисари пък са 8, като едно от имената на ГЕРБ дори е предложено и за комисар със стаж в енергетиката, и за такъв с икономически стаж. Става въпрос за Георри Добрев, който е юрист, работил в АЕЦ "Козлодуй", за дружеството "Южен поток", както и към БЕХ. Стажът му започва в общината на район "Студентски" през 2005 г., като до 2011 г. заема позиции в местната администрация, а след това влиза в енертийните дружества.
 
Пак ГЕРБ предлага и любопитната кандидатура на Любомир Дреков - това е 37-годишният бивш кмет на район "Студентски" в столицата, който загуби местните избори миналата есен. Именно кметският му опит е основанието на управляващите да го предложат за комисар с икономически стаж, става ясно от представянето на номинацията в сайта на парламента. 
 
Управляващите предлагат и Валентин Терзийски за комисар. Той в момента е в ръководството на общинската "Топлофикация София", като в годините назад е работил в различни топлофикационни дружества, сред които и такива, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Той е и първият председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Терзийски и автор на последния проект за модернизация на затъналото финансово и проблемно столично парно, приет от Столичния общински съвет миналата година, става ясно от биографичната справка. 

Бившият директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев също е номиниран за член на КЕВР, но от партията на Веселин Марешки - "Воля". Георгиев сега е председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества, а пък неотдавна сам каза пред Нова тв, че нужда от рокади в регулатора няма. Георгиев преди това също е работил в топлофикации, свързвани с Ковачки - преди да оглави за кратко столичното парно, откъдето сам подаде оставка, той бе шеф в топлофикацииите във Враца, Велико Търново и Перник.

Пак ГЕРБ предлага за нов мандат в КЕВР и настоящата комисарка Евгения Харитонова, която е в регулатора от 2014 г., работила е в НЕК, беше и зам.-министър в енергийното министерство в първия кабинет "Борисов".
 
БСП предлага за нов мандат настоящия член на независимия регулатор Димитър Кочков, който отговаря за водния сектор. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също залага на проверен кандидат - представителят на КЕВР и сега Владко Владимиров.

От парламентарната група на ДПС няма направена номинация.