СДС - партията, която от няколко години е пряк партньор на ГЕРБ - и на евровота, и на местните избори миналата есен, очаква се и на предстоящите парламентарни, излезе с критика към  отхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса у нас и липсата на контрол за спазването на останалите такива. 

Позицията идва на фона на прясна заявка от министър-председателя Бойко Борисов, че мерките срещу заразата няма да се засилват през юли и август и "няма да затваряме сега" - ще се разчита гражданите сами да се пазят. 

Синята партия обаче констатира - както говорят и числата, че само за месец България се е пренаредила "от крайните към челните места в класацията" на Европа по брой новорегистрирани заразени на 1 млн. души население.

В позицията се казва, че липсва достатъчен, а на места какъвто и да е, контрол по спазването на останалите противоепидемични мерки, които са в сила - спазване на социална дистанция, носене на маски на закрито и т.н. Припомня се, че европейски държави вече въвеждат задължителна карантира за пътуващи от България хора, което ясно показва, че ни смятат за рискова дестинация. Намек за критика има и за това, че правителството предприело "акция" по спасяване на туризма и ресторантьорството, но "отливът на почиващи от чужбина, предпочитанията на българите да летуват в южните ни съседи и увеличаването на броя на заболелите у нас, ще доведе до обратен резултат".

Ето и пълния текст на позиция на СДС към управляващите: 

Силно сме обезпокоени от нарастването на заразените с Ковид- 19 в последните дни.

Въведените мерки по време на извънредното положение дадоха своите добри резултати и бяха предприети, за да може здравната ни система да се подготви по-добре за епидемията. Но тяхното облекчаване доведе до сериозно нарастване на заразените и сме притеснени дали ще се справим успешно с тази вълна. Статистиката показва, че само за месец юни у нас над 350 души на 1 милион са потвърдени с Ковид-19, което пренарежда България от крайните в челните места по брой заразени.

Очевидно е, че трите „Д“  - дистанция, дисциплина и дезинфекция, вече не се спазват стриктно, а е безспорно, че и контролът не е достатъчен.
Свидетели сме на заведения без нужното отстояние, събиране на големи групи, особено в по-малките населени места, където контрол на практика липсва, спортни мероприятия с многобройна публика и други събития със струпване на хора.

На фона на продължаващите по-строги мерки в повечето европейски страни, България предприе спасителна акция за ресторантьорския бизнес и туризма. Но отливът на почиващи от чужбина, предпочитанията на българите да летуват в южните ни съседи и увеличаването на броя на заболелите у нас, ще доведе до обратен резултат. В някои европейски държави вече е въведена 14-дневна карантина за пристигащи българи, което е сигнал, че ни приемат като високорискова страна за Ковид -19.

Опасяваме се, че отпускането на мерките и отварянето вътре в държавата, освен до обезпокоителното нарастване на заразените, ще доведе до затварянето на възможностите ни отвън, което неминуемо ще се отрази зле на икономиката.

Предлагаме, без да се връщат сериозните ограничителни мерки от извънредното положение, да се помисли за: по-строг контрол за спазването на социалната дистанция в заведенията; забраняване на всякакви големи публични събирания, футболни мачове с публика и други спортни събития със струпване на хора;  постоянно присъствие на органите на реда в кварталите с рискови групи; налагане на строги санкции за нарушителите.

Постигнатото в борбата с Ковид -19 е напът да бъде загубено, а да не забравяме, че скоро ще настъпи есента, съпроводена и с други вирусни заболявания.
Опасността не е преминала и не бива да я подценяваме. Затова, нека първо да съхраним  живота и здравето на хората, защото без тях няма нито туризъм, нито потребление, нито икономика.