16:32 ч.: Рекорд на заразените и в Мароко

Рекорден брой нови заразени с коронавируса бе регистриран в Мароко, където един град бе поставен под карантина, предаде Франс прес.

През последното денонощие в северноафриканската държава са били потвърдени 698 случая, съобщи министерството на здравеопазването. С това общият брой на заразените в Мароко вече е 14 132.
В страната 234 души са починали от COVID-19, а 9410 са оздравели от причиняваното от новия коронавирус заболяване.

Повечето от новите случаи са свързани с предприятие за рибни консерви в пристанищния град Сафи. Градът бе поставен тази нощ под карантина, като неговите около 300 000 жители са под пълна блокада.

Мароко разхлаби ограничителните мерки заради коронавируса, но носенето на маска остава задължително, а границите са затворени "до ново нареждане".

 

15:21 ч.: Новите заразени с коронавируса в Русия са под 7000 десети пореден ден

Новите заразени с коронавируса в Русия са под 7000 десети пореден ден, съобщиха днес от националния оперативен щаб за борба със заразата, предаде ТАСС.

През последното денонощие в страната са били потвърдени 6736 случая. С това общият брой на регистрираните заразени в Русия е достигнал 681 251. По този показател страната е на трето място в света след Съединените щати и Бразилия.

134 души са починали от коронавирусна инфекция в Русия през последното денонощие срещу 168 през предходното. Общият брой на смъртните случаи в страната вече е 10 161.

3871 пациенти с коронавирус са били изписани от руски болници за изминалите 24 часа. Общият брой на оздравелите в страната е достигнал 450 750.

 

12:35 ч.: Рекорден брой починали в Иран за денонощието

Броят на починалите от усложненията от новия коронавирус в Иран за едно денонощие е нараснал рекордно - със 163 до общо над 11 500, съобщи днес ръководителката на отдела за връзки с обществеността на здравното министерство Сима Садат Лари, цитирана от ТАСС и БТА.

Потвърдените случаи на COVID-19 в страната са се увеличили с 2560 до 240 438, починалите през изминалите 24 часа са 163-ма, а общият брой на жертвите на заразата е 11 571.

Броят на починалите от началото на епидемията в Иран за едно денонощие е рекорден и превишава досегашния максимум от 162-ма души, отчетен на 29 май.

По данни на здравното министерство 201 330 души са оздравели, а в страната са направени 1 794 727 теста за коронавирус.

На фона на изострянето на ситуацията с коронавируса иранските власти от днес въведоха задължително носене на маски на обществените места. Според официалната статистика броят на заразените за едно денонощие е достигнал връх на 30 март, а след това е започнал да спада до минимум от 802, но след 3 май показателят е започнал отново да се повишава и на 4 юни е достигнал рекордните 3574. Министерството на здравеопазването предупреждава, че втората вълна на пандемията в страната още не е започнала.

 

11:38 ч.: Властите в Израел поставиха под карантина хиляди хора

Властите в Израел поставиха хиляди хора под карантина, след като бе активирано наново мобилно приложение за проследяване, а палестинците на Западния бряг се върнаха към изолация заради увеличението на новите случаи с коронавирус в двете територии, предаде Асошиейтед прес.

В разпространено днес съобщение на здравното министерство се посочва, че са били разпратени много съобщения на израелци, че трябва да бъдат карантинирани. Според в. "Аарец" такива известия са получили над 30 000 души.

След налагането на строги мерки през първата вълна на разпространение на заразата в Израел и в палестинските територии сякаш кризата бе преодоляна през май с по няколко десетки нови случая дневно. Сега обаче в Израел се регистрират по над хиляда новозаразени всеки ден, повече от пиковете при предишната вълна, и властите връщат някои от ограничителните мерки.

 

11:32 ч.: Гръцкият премиер няма да приеме строги условия на ЕС за помощта за COVID-19

Гърция няма да приеме строги условия на Европейския съюз за използването на спешната помощ за коронавируса, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за днешното издание на "Файненшъл таймс", предаде Ройтерс.

"Гърците вече са много по-зрели. И ние искаме да правим свои собствени реформи", посочи Мицотакис. "Шестмесечните прегледи на икономическите резултати, провеждани от Европейската комисия, са достатъчни и няма нужда от каквито и да е "допълнителни стриктни условия"

Премиерът каза за "Файненшъл таймс", че Гърция има много "агресивен план за реформи", който се фокусира върху "зеления преход", "дигиталния преход" и насърчаването на инвестициите чрез програма за приватизации.

В петък Мицотакис обяви пред парламента нови мерки на стойност 3,5 милиарда евро в подкрепа на бизнеса, засегнат от строгите ограничения заради пандемията от коронавирус.
Гърция излезе от десетгодишна дългова криза през 2018 г. и се надяваше на силен растеж през 2020 г. Но наложените ограничителни мерки заради пандемията провалиха тези очаквания.
Сега се прогнозира спад на гръцката икономика с между 8 и 10 процента тази година и възстановяване през следващата.

 

11.00 ч : Индия отваря Тадж Махал и други исторически забележителности

Посетителите в Тадж Махал ще трябва постоянно да носят маски, да спазват дистанция и да не докосват лъскавите мраморни повърхности, когато този паметник на любовта от 17 век бъде отворен утре отново след три месеца, предаде Ройтерс.

Дневно ще се допускат до 5000 туристи, разделени на две групи, докато преди коронавирусната пандемия мавзолеят в северния град Агра приемаше по 80 000 души на ден. Освен сградата, построена от шах Джахан като гробница на любимата му съпруга, индийските власти отварят за посещения и други забележителности, сред които историческия Червен форт в Делхи.

Днес здравното министерство съобщи за рекордните за денонощие нови 24 850 нови случая с коронавирус и 600 починали. По абсолютен брой на заразените Индия се доближава до Русия, която е трета в тази класация, съобщи Ройтерс.

 

09:56 ч.: Великобритания е пред сделка за 500 милиона лири за доставка на ваксини срещу COVID-19

Великобритания е пред сделка на стойност 500 милиона лири лири (624 милиона щ.д.) със Санофи (Sanofi) и ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline) за доставката на 60 милиона дози от тяхната потенциална ваксина срещу COVID-19, съобщи в. "Сънди таймс", цитиран от Ройтерс.

Според изданието Великобритания обмисля опция за закупуване на ваксината, ако тя се окаже ефективна при изпитвания върху хора, които трябва да започнат през септември.

 

08:19 ч.: Южна Корея регистрира над 60 нови случая на COVID-19 за трети пореден ден

Южна Корея регистрира над 60 нови случая на Ковид-19 за трети пореден ден, предаде Асошиейтед прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха днес за нови 61 случая, с което общият брой на инфекциите в страната достигна 13 091.

Смъртните случаи в Южна Корея са 283, няма данни за нови починали.

Осемнайсет от новите случаи са свързани с хора, пристигнали от чужбина.


7:43 ч.: 239 нови заразени в Германия

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 239 до 196 335, показват данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

Още двама болни от COVID-19 са починали, с което общият брой на смъртните случаи достигна 9012.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.