"На този етап няма никакви данни за промяна в заразността на вируса или за промяна в патогенността, за съжаление. Просто няма данни. Това са спекулации."

Това обясни пред предаването "120 минути" на бТВ преподавателят в Оксфордския университет, епидемиологът д-р Петър Марков. Така той отговори на въпрос доколко са достоверни обсъжданите все по-често напоследък твърдения, че тежестта на преболедуването при заразяване с коронавируса е по-слаба вече и че той се предава по-бързо.

"Никой патоген не признава граници. Затова е изключително важно борбата с коронавируса да се координира на международно ниво. Когато една държава въвежда много стриктни мерки, а друга не го прави – тогава вирусът е наоколо и може винаги да се върне", добави той.

Според д-р Марков коронавирусът до известна степен се влияе от топлото време, предава се малко по-трудно при по-високи температури и влага. 

"Но това намаление е толкова слабо, че няма практическо значение, не може да разчитаме това само по себе си да ни реши проблемите. То може само да помогне“, уточни епидемиологът.

В България имаше очаквания, че при повишаването на температурите вирусът едва ли не ще изчезне, по логиката, че през лятото респираторните заболявания рязко намаляват. Един от защитниците на тезата, че високите температури ще намалят силно заразените с коронавируса беше главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който вече обяви, че тази му прогноза е била опровергана.

Лицето на противниците на всякакви рестрикции доц. Атанас Мангъров преди дни в интервю продължи да защитава позицията против ограниченията и мерките, но все пак призна, че не е познал, че новият вирус ще изчезне през летните месеци.

Омаловажаването на COVID-19 може да доведе до сериозни последствия, предупреди още д-р Марков.

"Оставен сам на себе си вирусът ескалира", напомни още той.

Д-р Марков даде за пример САЩ, където заради липсата на мерки в началото доведоха да огромен брой заразени.

„Трябва да следим вируса изкъсо и да прилагаме нужните мерки за ограничение. Антителата не са единственият индикатор за прекарана инфекция. Има други имунни маркери, но антителата са най-лесни за установяване в човешкия серум. Изглежда, че след прекарване на инфекцията, антителата в някакъв процент от случаите намаляват, дори напълно изчезват“, посочи експертът.

Той обясни, че при 40% от случаите с безсимптомно протичане на заболяването – антитела не могат да бъдат установени.

"Когато отидем на дискотека или на мач, това е наш избор. Но ако се разболеем, излагаме на риск и хората около нас, след това и лекарите на предната линия, когато отидем в болница", обърна внимание на личната отговорност д-р Марков.