Ново видео на Google демонстрира последния прототип на техния модулен смартфон - засега под названието Project Ara. Веднага прави впечатление, че устройството е станало по-тънко, с по-ясна дизайн концепция, а за няколко секунди видеото демонстрира и как телефонът зарежда Андроид, появява се обичайния интерфейс, и дори се отваря програма.

Project Ara се появи официално като концепция през 2012 г., а сериозната работа започна през 2013 г. Целта на американския технологичен дизайн е да създадат първия модулен смартфон, при който всяка от ключовите части  - процесор, памет, дислей, камера, спийкъри, портове и други - да може да бъде подменян от човек без каквито и да е технически умения. Всъщност, модулите са така направени, че някои от тях могат да се сменят без телефонът да бъде изключван. 

Освен стандартните функции, ще можете да снабдите телефона си и с някои по-странни, но понякога нужни опции - малък принтер за касови бележки, сензори за нощно виждане, пико-проектори, и други. 

Ara ще бъде и първият телефон с отворен хардуер - подобно на Open sources продуктите, като всеки с достатъчно умения по света ще може сам да разработва модули, които да се ползват в телефона. Друга важна подробност - Google планират цената на основната версия, с "рамката" и всички най-базови модули, да се предлага за 50 долара през 2015 г., когато се надяват да го пуснат на пазара. Самата рамка се очаква да струва само около 15 долара.

Разбира се, тази версия ще бъде с най-евтините и немощни части, но така всеки потребител ще има работещ телефон, който да може да ъпгрейдва постепенно, именно с частите, които са му най-нужни. Нуждаете се от мощен процесор, но не ви трябва убийствен дисплей? Няма проблем. Искате хубав звук, но другите екстри не ви касаят? Просто си купувате по-скъп спийкър.

Ще има и два варианта на рамките - мини, с размерите на класическия Нокия 3310, или около 3 инчов дисплей, и нормална - колкото LG Nexus 5, т.е. близо 5 инча. Планира се и голяма рамка, близка до флагманите на Samsung  - която да позволи дисплей, близък до фаблетния клас.

Последният прототип, Spiral One, който можете да видите в следващото видео, е най-изпипания досега. Освен че успява да подкара Андроид (който блокира и се изключи при предишната демонстрация), той е изтънял, изглежда доста по-добре, а връзката между модулите е подобрена, така че да се закрепят по-лесно и по-стабилно.

Както отбелязват на края на видеото, вече е готов и следващия прототип - Spiral Two, за който Тошиба са разработили специални чипове. 

Освен това, Google вече пуснаха за свободна употреба нова версия на своя Modules Developers Kit, който съдържа всички спецификации на отделните модули, така че специалисти по цял свят вече могат да се захванат със разработването на платки, които после да предложат на потребителите.