Местните власти в китайския регион Вътрешна Монголия съобщиха за възможен случай на бубонна чума, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Властите в окръг Баянур в неделя са забранили на местното население да лови диви животни и са разпоредили да бъдат приемани за лечение всички хора с треска или други вероятни симптоми на инфекцията.

Болестта може да е фатална за до 90 на сто от заразените, ако не се лекува. Терапията е с няколко вида антибиотици. От бубонната чума се развиват тежки инфекции на белите дробове, сред симптомите са висока температура, главоболие и кашлица.

Чумата е почти изкоренена в Китай, но понякога се съобщава за случаи на заболяването, особено сред ловци, които се заразяват от насекоми, пренасящи бактерията. Последната известна вълна от заразата е през 2009 г., когато в град в провинция Цинхай починаха няколко души.

Новината за вероятния случай на чума в Китай идва седмици, след като в страната вече няма смъртни случаи от новия коронавирус. Неговото разпространение по света започна от китайския гр.Ухан миналата година. Успоредно с коронавируса, през последните седмици в Китай се борят и с африканска чума по свинете.