Над 5000 кубика непочистени отпадъци са останали около моста на магистрала Струма при Дупница.

Това е факт почти година след големия (и абсурден) пожар там, в резултат на който беше увредена носещата конструкция на мостовото съоръжение. Засега още се очаква съдът да разпореди кой да ги изчисти, съощава БНТ.

Разчистването на част от терена с натрупаните отпадъци е извършено от стопанисващата фирма "Феникс" и Агенция „Пътна инфраструктура".

След пожара миналата година отпадъците, които бяха складирани под моста, бяха почистени. В непосредствена близост до съоръжението обаче и до днес има огромна купчина от празни блистери от лекарства, допълва БНТ.

Фирма „Феникс-Дупница" отказва да премести останалите струпани опаковки от лекарства с мотива, че не са нейна собственост и обжалва разпореждане на РИОСВ-Перник. Административният съд в Кюстендил обаче отхвърля жалбата след експертиза на вещи лица, която доказва, че отпадъците са на фирма "Феникс".

Тъй като решението на съда не е окончателно, и днес отпадъците си стоят. Собственикът на фирмата Кольо Илиев през целия ден не е отговорил на репортерски позвънявания по телефона.

Макар екип на телевизията да твърди, че е видял коли да влизат и излизат, жена в района казва, че фирмата не работела в момента.

"Не знам кой излиза, кой влиза, но просто в момента няма дейност, не работим", казва жената.

През август миналата година огромен пожар увреди част колоните на мост на новопостроената магистрала „Струма" край Дупница. Погасяването му продължи няколко дни, а ремонтът струваше около 1,6 милиона лева.

Причина за инцидента стана запалването на незаконно складирани в сервитута на магистралата отпадъци на фирма "Феникс Дупница".