Над 50 л/кв. м за час и градушка колкото лешник - това е количеството валеж, изсипало се над София снощи. Преливане на река Перловска, непроходими улици, наводнени 4 метростанции и много подлези, близо 15 000 души останаха временно без ток - това е равносметката от лятната буря, която вилня над столицата.

Снимка Фейсбук

Над 140 сигнала са били получени на телефон 112 за помощ само до полунощ, до 5 ч. сутринта екипи на пожарната са се отзовавали на адреси - най-вече за отводняване. Десетки коли бяха закъсали, по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", водата е повличала автомобили.

Въпреки наводненията тази сутрин метрото работи напълно и всички метростанции са почистени. Най-тежко пострадали бяха станциите "Евопейски съюз" и тази на НДК.

Според началника на "Аварийна помощ и превенция" в столицата Красимир Димитров на над 700 сигнала са се откликнали спешните екипи за отводнявания и за помощ за почистване на шахти и премахване на паднали клони, както и за задръстване на коли, попаднали в капана.

"Изсипали са се 50-60 л/кв.м снощи само на Орлов мост, което означава, че в южните квартали са били и повече. Към момента трябва да почистим шахтите. Този порой, който трае повече от час, свлече листа, които запушиха шахтите – за жалост това няма как да се избегне. Аз бях на място и наблюдавах работата на екипите", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Подлезите в столицата са отводнени. Единствено подлезът на Лъвов мост сутринта остана затворен и отводняването продължаваше.