Лидерът на "Да, България", част от "Демократична България" - Христо Иванов, заедно с общинския съветник на ДБ в Бургас Димитър Найденов и активиста Ивайло Мирчев направиха опит да акостират с лодка на плажната зона край резиденцията на Ахмед Доган при "Росенец".

Както е известно, достъпът до нея отдавна е прекъснат, а на пътя има бариера. Тримата обаче бяха посрещати от въоръжени охранители, които ги избутаха отново в морето. Ситуацията се излъчваше на живо във фейсбук.

"Това, което сте принудени да правите, е беззаконие. Не знам как се чувствате в момента, но не искам да съм на ваше място", заяви Христо Иванов, обръщайки се към петимата гардове.

Те отказаха да се легитимират, независимо че бяха попитани дали са служители на НСО. И по думите им тримата са влезли в "частна собственост". "Откъде знаете, че сме от НСО?!", попита един от гардовете малко преди спречкването. След малко към тях се присъединиха и представители на полицията, като събраха личните карти само на дебаркиралите Иванов и компания.

"Лидерите ще отрекат това нещо, но по моя информация тук идват и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки. Една от тези сделки е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без това да е получило санкцията на избирателите. Ние сме тук, за да се съпротивляваме срещу това", каза още Христо Иванов. 

И продължи:

"Искаме да попитаме българските власти дали ще продължат да си затварят очите. Искаме да попитаме президента защо НСО продължава да е тук и отказва да се легитимира, защото те знаят, че нямат обяснение какво правят тук."

"Нямате право да снимате. Не ми създавайте проблеми, г-н Иванов", обърна се пак един от охранителите към съпредседателя на ДБ. Гардовете заплашиха и да спукат лодката на "нашествениците". Иванов на свой ред постави въпроса на вниманието на президента Румен Радев, под чиято шапка е НСО. И обяви, че ще подаде жалба и срещу представителите на МВР.

"Това парче бряг е публична държавна собственост" - настояваше Иванов, но нито полицията, нито гардовете ги допуснаха по-далеч от каменния бряг, на който акостираха. Иванов обаче заби българският трибагреник, за да покаже, че отцепените терени са на всички граждани. 

На финала на излъчването Иванов обяви, че случващото е илюстрация за "сарайския плен на българската държавност". "Идват избори, вие сте на ход", призова.

Преди седмица от ДБ сезираха кмета на Бургас Димитър Николов и обжалваха решение на общинския съвет в Бургас, с което и пътят до имота бе даден на фирмата, построила "летния сарай". Същият този път стана повод за скандал на заседанието на общинския съвет в края на април. Поводът - кметът Николов предлага да се включи като извънредна точка в дневния ред промяна на Подробния устройствен план (ПУП) в парк "Росенец", с който на практика пътят се деактува от общинска собственост в частна. И по-точно - дава се под формата на замяна на "Хермес Солар" - близкото до Доган дружество, собственик на резиденцията, а отскоро и концесионер на плажа до сарая.

Мотивите на кмета да иска тази спешна промяна, която не е разгледана по каналния ред в комисиите на местния парламент, са изтичащите крайни срокове за европейско финансиране за изграждане на пречиствателна станция и канализация в района, който ще включва и рибарското селище Ченгене скеля, намиращо се на повече от два километра от района. Отделно от "Лукойл" са поискали с писмо да се разреши преструктуриране на терени на компанията, които попадат в плана за управление, за да се разши нефтената база с охранителна зона.

Любопитно е гласуването на тази точка. При първото гласуване вота си упражняват 45 съветници. А при второто, въпреки че се повтаря процедурата с мотива, че някои не са могли да упражнят правото си на глас, са дори по-малко - 44. За времето между двете гласувания съветниците от БСП и "България на гражданите" са променили мнението си.

Казусът отиде при областния управител Вълчо Чолаков, сезиран от опониращите местни парламентаристи, но той постановява, че гласуването за пътя към "Доган сарай" е законно, процедурата е спазена.

В публичните си изявления Димитър Николов твърди, че инвеститорът на летните сараи на Доган е внесъл искане да осъществи ограничаване на достъпа до строителната площадка, за да се гарантира безопасността, мотивирайки се с продължаващите строителни дейности. Инвеститорът не е внесъл в общината искане за въвеждане в експлоатация на сградата. Общоизвестното обстоятелство е, че тя се ползва от близо пет години и се води административна сграда, а марината - поземлен имот. С други думи: твърди се, че сараите още са строителна площадка, а заграждането на пътя на практика предпазва гражданите от наранявания при преминаване през "опасния" терен. 

Проверките на районната и окръжната прокуратура по случая с преграждането на общинския път са завършили с откази за образуване на досъдебно производство.

След като си тръгнаха по вода от мястото на събитието, Иванов и компания обявиха, че се отправят към местната полиция, за да подадат сигнал за поведението на нелегитимиралите се мъже.