Масово посещение на плажната ивица на имението на Ахмед Доган в Росенец организират граждани тази събота. Това съобщи пред бТВ Христо Иванов, който вчера акостира с лодка в имота, за който се смята, че се ползва от Доган за негово лятно имение. Иванов и други двама негови съпартийци носеха със себе си и българско знаме, което забиха на плажната ивица, преди да бъдат избутани във водата от петима въоръжени гардове. Охранителите отказаха да се представят, двама от тях са дългогодишни служители на Доган, който се охранява и от НСО. 

-    Как се почувствахте, когато ви избутаха във водата, попита водещият Антон Хекимян.
-    Мокър, отговори Иванов. 

Съпредседателят на "Демократична България" заяви, че в събота ще отиде на бариерата откъм сухопътния вход на имението, за да си прибере знамето, което пък беше прибрано от единия от гардовете и захвърлено.  

"Не съм предполагал, че някой по този начин ще изхвърли знамето, българският флаг по този начин да бъде унизен", коментира Иванов. 

По думите му проблемът е, че тези хора се чувстват абсолютно безнаказани.

"Това е тумор, емблема за това как българските институции се изключват като копче на нощно шкафче за определени хора, които правят каквото си искат на тъмно", каза още той.

Политикът посочи, че той и съпартийците му водят дело по Закона за достъп до обществената информация за терена около пристанище  „Росенец“, което от години се ползва от „Лукойл“. Има информация, че компанията отстъпва терени на фирми, близки до Доган. Общинският път до имението все още не отстъпен за частно ползване въпреки решението на общинския съвет. Плажната ивица също все още е държавна собственост. Не е дадена под аренда, потвърдил го е и областният управител, разказа Иванов. И добави: 

"Ние имаме право да бъдем там."

Той коментира и позицията на ръководството на НСО от вчера. Службата отказа да посочи дали охранителите на плажа на Доган са нейни служители.

Тези момчета не са случайни гъбари. Или са служители на НСО, или са регистрирани по Закона за частната охранителна дейност. Те не могат да не се легитимират. Имаме подозрения, че са в НСО. Службата охранява Доган, Пеевски и хотел "Берлин", изброи Христо Иванов. 

"Тези хора са гавазите на Доган и са недостъпни за ръководството на НСО. Службата не може да ги освободи по политически причини. Това е една жалка лъжа за мен", каза той. 

И призова президентът да прекрати това, което става в службата. По думите му премиерът Бойко Борисов също трябва да отговори защо НСО продължава да охранява Доган и Пеевски, защото „неговите хора“ са в комисията, която взема решение за това. 

А накрая обобщи:

„Това е образът на това как България се превзема.“