Сваленото от ефира на БНТ предаване „Умно село”, което излъчва документални портрети на знакови български личности от сферата на културата и на интелектуалци, тръгва отново от 19 юли, но в друга телевизия – Bulgaria ON AIR, съобщиха за „Площад Славейков” от медията.

„Историите от „Умно село” всъщност са историите на едни хора, които живеели на едно място и видели голям зор с разни неща, които им се случвали…“, представят шеговито поредицата нейните автори, перифразирайки Доньо Донев, чийто анимационен филм дава име на рубриката.

„Умно село“ е едно от малкото предавания, които се задържаха в национален ефир в продължение на над 20 години. Редовното му излъчване започва през 1999 г. по БНТ, но през януари 2020 г. бе свалено завинаги от ефира на националната обществена телевизия. Аргументът на генералния директор Емил Кошлуков бе, че предаването е твърде скъпо. Повече от 40 интелектуалци протестираха в отворено писмо срещу спирането на предаването. Сега то отново ще бъде достъпно за своята публика. Съсценаристи, продуценти и режисьори на филмите и в Bulgaria ON AIR ще бъдат Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова.

„Във времена на дефицит на идеали и авторитети, аудиторията има нужда от срещи с хората, градили духовния пласт на нацията. „Умно село“ работи за запазване на паметта, за напомнянето, че сме част от една стойностна национална традиция. Радваме се, че поредицата се завръща именно в ефира на Bulgaria ON AIR – телевизия, която от години дава трибуна на качествените проекти в сферата на изкуството и културата“, сподели авторът на „Умно село“ Антоанета Бачурова.

"Площад Славейков"