Секретарят на президента по правните въпроси - Пламен Узунов е арестуван.

Това съобщи Емилия Недева - адвокат на Узунов. По думите й той е задържн за 24 часа по Закона за МВР. Това е станало в района на Пловдив.

Самият Узунов е в отпуск и не се намира на "Дондуков" 2, където пък днес представители на Специализираната прокуратура и служители на СДВР влязоха и извършиха обиски. Според появили се по-късно спекулации, от обвинението смятат да го върнат в сградата на президентската институция, за да извършат в негово присъствие обиск на кабинета му.

Все пак на първо време той е докаран в София и се е озовал в 9-о районно.

Предварително бе ясно, че Узунов ще влезе като част от обвиняемите по дело за търговия с влияние, каквато от обвинението опитват да покажат с поредицата от публикувани разговори между него и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков. 

Арестът му дойде малко след ареста (за пореден път) на самия Бобоков малко по-рано днес. Той е задържан по същото разследване, потвърди адвокат Ина Лулчева. 

Отделно, Бобоков е обвиняем и по дело за незаконен внос на боклук, заедно с брат си Атанас Бобоков. Новината за арестите дойде в момент, в който Специализираната прокуратура, Военна прокуратура и СДВР са в президентството и извършват претърсвания в кабинети. Разследването за "търговия с влияние" около Бобоков бе обособено, след като държавното обвинение започна да пуска части от чат кореспонденция на Бобоков първо със секретаря на Румен Радев Пламен Узунов. 

По-късно от държавното обвинение разпространиха съобщение:

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване в кабинета на секретар на президента на Република България

Днес, 9 юли 2020 г., след  получено  разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд, се извършват претърсвания  и  изземвания  на два адреса в гр.София и гр. Пловдив по досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

В  гр. София се претърсва  в кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България. Изземват се документи  и  книжа, относими към предмета на доказване  по  делото, както и компютърни конфигурации.

Две лица - П.Б. и П. У., са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР.

Разследването се води по чл. 321, ал. 6 от НК за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Предстои   наблюдаващите  прокурори  да  направят  анализ  на  събраните  доказателства  и  преценят  дали  същите  са  достатъчно  за  предявяване на  обвинение  на конкретни лица.