Представители на Специализираната прокуратура, на Военно-окръжна прокуратура, служители на СДВР, Държавна агенция "Технически операции" и свръхсекретното подчинено единствено на Иван Гешев Бюро по защита влязоха в сградата на президентската институция. Акцията започна в 9 ч. сутринта. 

Докато течеше претърсването на "Дондуков" 2, се появиха и последователни съобщения за задържането на двама от екипа на Радев - съветника му по сигурността Илия Милушев и секретаря по правните въпроси Пламен Узунов.

От прессекретариата на президента първи излязоха с позиция по повод претърсванията:

"Днес в 9 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийския военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата."

Самият Радев дойде на работа накъде след 11:35 ч. Мина покрай солидната група насъбрани журналисти мълчаливо (интересно е, че по случайно съвпадение с класическия мутренски тертип всичко това се случва на днешния рожден ден на съпругата му Десислава Радева, б.р.).  

Последва масирана информационна лавина от ДАНС, две прокуратури и Иван Гешев.

Според почти веднага пусната информация на ДАНС - отнет е достъпът до класифицирана информация на двама души от екипа на президента Румен Радев - секретаря Пламен Узунов и съветника Илия Милушев. Такова решение се взема след проверка от страна на ДАНС.

Шефът на проследяващата и подслушваща агенция ДАТО Цветан Китов излезе с куфарче в 12.00 ч. от президентството. Качи се на буса на прокуратурата.

Малко по-късно от ДАНС дойде официално съобщение, че "въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция "Национална сигурност" са връчени "Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето И. М. и "Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето П. У.".

В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС за същите лица са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация, твърдят от службата.

По-късно стана ясно, че делата, по които текат претърсвания и изземвания, са две - едното за разгласяване на държавна тайна срещу Илия Милушев и други лица, другото - срещу Пламен Узунов за познатата история с чатовете, Пламен Бобоков и евентуална търговия с влияние.

Споменатите са задържани - засега с мярка по МВР за 24 часа.

А претърсването днес в президентската институция се провежда след съответните две разрешения на две съдилища.

"Действията са по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати - касае престъпно сдружение за търговия с влияние", обясни от Габрово главният прокурор Иван Гешев.

Нямаше кой да го попита за удивителното съвпадение между двете операции, и то точно след като вчера президентът направи поредното си остро изказване  срещу Ахмед Доган и Делян Пеевски и настоя да се преразгледа охраната им от НСО.

Гешев допълни:

"Кой е надлежният ред за изискване на тези документи? След като прокурор получи разрешение от съд, значи е извършен анализ и е законосъобразно и правилно. Нямам представа дали ще има арести. Наблюдаващите прокурори ще анализират и съобщят."

В днешното досъдебно производство освен атракция за събраните "кафяви" медии всички очакваха и дали няма да има "шоу" - Пламен Узунов да бъде специално доведен от Пловдив, където е задържан, за да си отвори евентуално касата.

Още повече че по негов адрес прокуратурата съобщи, че не могла да отключи два от GSM апаратите му.

Още по обяд започнаха да се събират протестиращи в подкрепа на президента Радев, като някои от тях бяха разпознаваеми поддръжници на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. В 14 ч. бе съобщено, че в подкрепа на президента идват и известните бунтари Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.